De Staatsveiligheid wil meer zicht krijgen op wat zich afspeelt binnen de Belgische gevangenismuren. Ze heeft een aparte sectie opgericht om de gevangenisbevolking te volgen, schrijft De Tijd.

De sectie zal tegen het einde van dit jaar een eerste analyse maken over hoe erg het is gesteld met de radicalisering van gedetineerden in België. Er zijn zelfs vermoedens dat buitenlandse groepen mee schuilgaan achter de radicalisering in de Belgische gevangenissen. De provinciekantoren van de Staatsveiligheid werken voor de onderzoeken ook nauw samen met de plaatselijke gevangenisdirecteurs.

'Gevangenissen zijn geen jihadscholen'

'Het voornemen om meer aandacht te hebben voor radicalisering in de gevangenissen, is positief', schreef politicoloog Bilal Benyaich eerder. 'Neen, gevangenissen zijn geen jihadscholen, maar het zijn wel plaatsen waar radicaal gedachtegoed vrij snel verspreid wordt en legitimiteit vindt. Denken we maar aan Nizar Trabelsi: extremistische gevangenen kunnen snel uitgroeien tot voorbeelden, helden of goeroes voor andere gedetineerden.'

Onterecht op terroristenlijsten belanden

De Tijd kon ook een rapport inkijken van het Comité I waaruit blijkt hoe mensen onterecht op terroristenlijsten kunnen belanden, met grote gevolgen: van visumproblemen, over vliegverbod en ondervragingen tot foltering. Het Comité I waarschuwt voor een gebrek aan extern toezicht. (Belga/AVE)

De Staatsveiligheid wil meer zicht krijgen op wat zich afspeelt binnen de Belgische gevangenismuren. Ze heeft een aparte sectie opgericht om de gevangenisbevolking te volgen, schrijft De Tijd.De sectie zal tegen het einde van dit jaar een eerste analyse maken over hoe erg het is gesteld met de radicalisering van gedetineerden in België. Er zijn zelfs vermoedens dat buitenlandse groepen mee schuilgaan achter de radicalisering in de Belgische gevangenissen. De provinciekantoren van de Staatsveiligheid werken voor de onderzoeken ook nauw samen met de plaatselijke gevangenisdirecteurs.'Het voornemen om meer aandacht te hebben voor radicalisering in de gevangenissen, is positief', schreef politicoloog Bilal Benyaich eerder. 'Neen, gevangenissen zijn geen jihadscholen, maar het zijn wel plaatsen waar radicaal gedachtegoed vrij snel verspreid wordt en legitimiteit vindt. Denken we maar aan Nizar Trabelsi: extremistische gevangenen kunnen snel uitgroeien tot voorbeelden, helden of goeroes voor andere gedetineerden.'De Tijd kon ook een rapport inkijken van het Comité I waaruit blijkt hoe mensen onterecht op terroristenlijsten kunnen belanden, met grote gevolgen: van visumproblemen, over vliegverbod en ondervragingen tot foltering. Het Comité I waarschuwt voor een gebrek aan extern toezicht. (Belga/AVE)