Het zou gaan om een rapport van de Staatsveiligheid, de Belgische inlichtingendienst, van begin vorige maand. Het document zou volgens 'Pano' een evaluatie bevatten van verschillende moskeeën. Ook de erkende moskee Sultan Ahmet van Heusden-Zolder in Limburg wordt besproken. De leiding van die moskee is in handen van verschillende leden van de familie Üstün, onder wie Sefa Üstün en zijn oom Mehmet Üstün.

Die laatste is sinds mei 2018 ook voorzitter van de Moslimexecutieve, de organisatie die alle moslims in België moet vertegenwoordigen.

In het rapport van de Staatsveiligheid zou staan dat 'de Sultan Ahmet-moskee een belangrijke rol speelt bij het verspreiden van extremisme in Limburg'. Tot die conclusie zou de Staatsveiligheid komen op basis van samenwerkingen die de moskee aanging. De naam van Mehmet Üstün zou volgens 'Pano' daarbij expliciet vallen.

De doorslaggevende factor blijkt volgens 'Pano' een samenwerking van de moskee met het zogenoemde 'Islamitische Informatiecentrum' (IIC). De moskee laat volgens de Staatsveiligheid zijn lokalen gebruiken door het IIC en organiseert activiteiten samen met de jongerenafdeling ervan.

Staatsveiligheid zou het IIC een verspreider 'van extremisme voor jongeren in Heusden-Zolder en in de bredere regio' noemen. En daardoor zou de moskee, en bij uitbreiding Üstün, daaraan gelinkt worden.

Voorzitter Moslimexecutieve ontkent beschuldigingen

Mehmet Üstün, de voorzitter van de Moslimexecutieve (EMB), heeft de beschuldigingen aan zijn adres met klem ontkend. Dat laat hij dinsdagavond weten.

'Als voorzitter van het Executief van de Moslims van België weerleg ik categorisch alle beschuldigingen die vandaag in de pers zijn geuit tegen mij en de moskee waarvan ik voorzitter ben. Al deze beschuldigingen zijn vals en absoluut ongegrond', benadrukt Üstün.

Er is volgens Üstün duidelijk een verwarring met een vereniging die niets te maken heeft met onze moskee en haar vertegenwoordigers. 'Ik kan niet anders dan uitgaan van een opzettelijke manipulatie van informatie om mijn reputatie en die van onze gemeenschap te schaden', aldus Üstün.

Hij veroordeelt de bekendmaking van een zogenaamd rapport van de Staatsveiligheid. 'Dit bevestigt dat sommigen de moslims in ons land willen diaboliseren door de vertegenwoordigers van de islamitische instellingen van België op oneerlijke wijze aan te vallen'.

Het zou gaan om een rapport van de Staatsveiligheid, de Belgische inlichtingendienst, van begin vorige maand. Het document zou volgens 'Pano' een evaluatie bevatten van verschillende moskeeën. Ook de erkende moskee Sultan Ahmet van Heusden-Zolder in Limburg wordt besproken. De leiding van die moskee is in handen van verschillende leden van de familie Üstün, onder wie Sefa Üstün en zijn oom Mehmet Üstün. Die laatste is sinds mei 2018 ook voorzitter van de Moslimexecutieve, de organisatie die alle moslims in België moet vertegenwoordigen. In het rapport van de Staatsveiligheid zou staan dat 'de Sultan Ahmet-moskee een belangrijke rol speelt bij het verspreiden van extremisme in Limburg'. Tot die conclusie zou de Staatsveiligheid komen op basis van samenwerkingen die de moskee aanging. De naam van Mehmet Üstün zou volgens 'Pano' daarbij expliciet vallen. De doorslaggevende factor blijkt volgens 'Pano' een samenwerking van de moskee met het zogenoemde 'Islamitische Informatiecentrum' (IIC). De moskee laat volgens de Staatsveiligheid zijn lokalen gebruiken door het IIC en organiseert activiteiten samen met de jongerenafdeling ervan. Staatsveiligheid zou het IIC een verspreider 'van extremisme voor jongeren in Heusden-Zolder en in de bredere regio' noemen. En daardoor zou de moskee, en bij uitbreiding Üstün, daaraan gelinkt worden. Mehmet Üstün, de voorzitter van de Moslimexecutieve (EMB), heeft de beschuldigingen aan zijn adres met klem ontkend. Dat laat hij dinsdagavond weten. 'Als voorzitter van het Executief van de Moslims van België weerleg ik categorisch alle beschuldigingen die vandaag in de pers zijn geuit tegen mij en de moskee waarvan ik voorzitter ben. Al deze beschuldigingen zijn vals en absoluut ongegrond', benadrukt Üstün. Er is volgens Üstün duidelijk een verwarring met een vereniging die niets te maken heeft met onze moskee en haar vertegenwoordigers. 'Ik kan niet anders dan uitgaan van een opzettelijke manipulatie van informatie om mijn reputatie en die van onze gemeenschap te schaden', aldus Üstün. Hij veroordeelt de bekendmaking van een zogenaamd rapport van de Staatsveiligheid. 'Dit bevestigt dat sommigen de moslims in ons land willen diaboliseren door de vertegenwoordigers van de islamitische instellingen van België op oneerlijke wijze aan te vallen'.