SP.A wil leerplicht vanaf drie jaar

© BelgaImage

De SP.A wil zo vermijden dat kinderen een taal- en leerachterstand oplopen nog voor ze naar het eerste leerjaar gaan.

Sp.a heeft een wetsvoorstel ingediend om de leerplicht te verlagen van 6 naar 3 jaar. ‘Kleuteronderwijs is dé garantie op een sterke start. Daarom willen we de leerplicht verlagen naar 3 jaar. We moeten er alles aan doen om te vermijden dat kinderen een taal- en leerachterstand oplopen nog voor ze naar het eerste leerjaar gaan’, legt Kamerfractieleider Meryame Kitir uit.

De leerplichtduur is het laatst gewijzigd in 1983. Sindsdien is de samenleving veel diverser geworden, stelt sp.a vast. De partij wil naar eigen zeggen alle kinderen gelijke kansen geven en daarom de leerplicht verlagen tot 3 jaar. ‘Ons onderwijs kent een gigantische kloof tussen leerlingen. De ongelijkheid wordt niet kleiner in ons onderwijs, wel integendeel’, stelt Kitir vast.

Volgens sp.a zijn onderwijzend personeel, ouders en beleidsmakers steeds meer overtuigd geraakt van het belang van een vroege participatie aan het onderwijs. Onderzoek wees bijvoorbeeld uit dat kinderen die voldoende aanwezig zijn in de kleuterklas minder kans hebben op zittenblijven.

Gemiddeld heeft een Vlaamse leerling op 8-jarige leeftijd 11,2 procent kans om een of meerdere jaren schoolse vertraging op te lopen. Voor een leerling die voldoende dagen naar de kleuterklas ging, is dat slechts 7 procent. Naast een verlaging van de leerplicht wil sp.a ook extra investeren in kinderopvang op vroege leeftijd.

De partij wil voor elk kind één dag per week gratis kwaliteitsvolle kinderopvang vanaf het eerste levensjaar voorzien, en twee dagen per week vanaf het tweede levensjaar. Ook pleiten de socialisten ervoor dat elk kind vanaf het derde levensjaar verplicht drie dagen per week naar de kleuterklas zou moeten.

Voka wil centraal examen voor scholieren

De Vlaamse ondernemersorganisatie Voka zal bij de volgende Vlaamse regering pleiten voor de invoering van een centraal eindexamen, schrijft Het Laatste Nieuws dinsdag. De werkgevers maken zich zorgen over het niveau van de diploma’s die secundaire scholen afleveren. ‘Het Vlaamse onderwijs hoort steeds minder bij de wereldtop’, zegt Jonas De Raeve, onderwijsexpert bij Voka.

Dat examen zou identiek zijn voor alle leerlingen in het zesde jaar secundair. ‘Er is vandaag een grote vrijheid van evaluatie. Daardoor verschilt de waarde van een diploma zeer hard van school tot school. Een centraal examen zou in kaart kunnen brengen welke scholen kwalitatief werken en welke minder.’ Verschillende experts treden Voka bij, maar de onderwijskoepels zijn resoluut tegen. Zij zien een centraal examen als een motie van wantrouwen. Bij de leerkrachten zijn de meningen verdeeld.

Partner Content