In het regeerakoord staat vermeld dat de wet rond seksuele meerderjarigheid wordt geharmoniseerd, maar voorlopig is daar nog niets van terecht gekomen, schrijft De Standaard. Omdat de regering er zelf geen werk van maakt dienden Kamerleden Karin Jiroflée (SP.A) en Karine Lalieux (PS) zelf een wetsvoorstel in. Dat voorstel bepaalt dat seks mét wederzijdse toestemming en onder bepaalde voorwaarden toegelaten is vanaf 14 jaar.

De socialistische politici vinden dat de oproep van jongerenorganisaties en Sensoa, om de leeftijd van de seksuele meerderjarigheid aan te passen aan de realiteit, gehoor moet krijgen.

Puberteit schuift op

'De cijfers zijn duidelijk. De puberteit vervroegt alsmaar waardoor de gemiddelde leeftijd waarop jongeren voor de eerste maal geslachtsgemeenschap opgeschoven is naar 15,5 jaar', klinkt het.

Door de nieuwe wet zou er niet langer sprake zijn van aanranding van de eerbaarheid 'wanneer seksuele handelingen plaatsvinden tussen een minderjarige vanaf de leeftijd van veertien jaar en een persoon die maximaal drie jaar ouder is'.

Voorlopig wil minister van Justitie Koen Geens (CD&V) niet ingaan op het voorstel. Volgens hem kadert de seksuele meerderjarigheid in een groter geheel van hervormingen van het Strafwetboek. (AVE)

In het regeerakoord staat vermeld dat de wet rond seksuele meerderjarigheid wordt geharmoniseerd, maar voorlopig is daar nog niets van terecht gekomen, schrijft De Standaard. Omdat de regering er zelf geen werk van maakt dienden Kamerleden Karin Jiroflée (SP.A) en Karine Lalieux (PS) zelf een wetsvoorstel in. Dat voorstel bepaalt dat seks mét wederzijdse toestemming en onder bepaalde voorwaarden toegelaten is vanaf 14 jaar. De socialistische politici vinden dat de oproep van jongerenorganisaties en Sensoa, om de leeftijd van de seksuele meerderjarigheid aan te passen aan de realiteit, gehoor moet krijgen. 'De cijfers zijn duidelijk. De puberteit vervroegt alsmaar waardoor de gemiddelde leeftijd waarop jongeren voor de eerste maal geslachtsgemeenschap opgeschoven is naar 15,5 jaar', klinkt het. Door de nieuwe wet zou er niet langer sprake zijn van aanranding van de eerbaarheid 'wanneer seksuele handelingen plaatsvinden tussen een minderjarige vanaf de leeftijd van veertien jaar en een persoon die maximaal drie jaar ouder is'.Voorlopig wil minister van Justitie Koen Geens (CD&V) niet ingaan op het voorstel. Volgens hem kadert de seksuele meerderjarigheid in een groter geheel van hervormingen van het Strafwetboek. (AVE)