'Als je nu geen maatregelen neemt, komt het systeem onder druk. Dan heb je de keuze: bouw nu een muur rond je sociaal zekerheidssysteem of bouw een muur rond je land. En dat laatste is niet iets dat wij willen.' Dat heeft Kamerlid Sarah Smeyers (N-VA) in De Zevende Dag op Eén gezegd. De partij blijft, in tegenstelling tot CD&V en Open VLD, een apart statuut voor vluchtelingen verdedigen.

'Wat Bart De Wever zegt, is iets wat elke goede beleidsmaker moet doen en dat is vooruitzien', zei Smeyers. Volgens collega-Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) is het voorstel echter 'wettelijk onmogelijk en moreel verwerpelijk'. 'Als mensen asiel vragen en krijgen, moet je hen als volwaardige burgers beschouwen en niet als tweederangsburgers. Dat staat ook in de Conventie van Genève.'

Sancties?

Ook Kamerlid Patrick Dewael (Open VLD) benadrukte dat zijn partij nooit heeft gepleit voor een 'a-' en 'b-statuut'. 'Het debat moet worden verruimd. We moeten die mensen veel sneller de kans geven om hier aan het werk te gaan, dan kom je in een verhaal van rechten en plichten en zal de publieke opinie genereuzer reageren.'

Wouter De Vriendt (Groen) stelde voor om de registratie van de asielzoekers te versnellen door te werken met een snelle basisregistratie, maar daar zijn de meerderheidspartijen geen voorstander van.

Het blijft voorts onduidelijk welk standpunt België precies zal innemen als blijkt dat niet alle Europese landen willen meewerken aan het spreidingsplan van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Volgens N-VA moeten alle landen absoluut mee in het bad. CD&V houdt het erop dat er sancties moeten zijn voor landen die niet meedoen. (Belga/AVE)

'Als je nu geen maatregelen neemt, komt het systeem onder druk. Dan heb je de keuze: bouw nu een muur rond je sociaal zekerheidssysteem of bouw een muur rond je land. En dat laatste is niet iets dat wij willen.' Dat heeft Kamerlid Sarah Smeyers (N-VA) in De Zevende Dag op Eén gezegd. De partij blijft, in tegenstelling tot CD&V en Open VLD, een apart statuut voor vluchtelingen verdedigen.'Wat Bart De Wever zegt, is iets wat elke goede beleidsmaker moet doen en dat is vooruitzien', zei Smeyers. Volgens collega-Kamerlid Nahima Lanjri (CD&V) is het voorstel echter 'wettelijk onmogelijk en moreel verwerpelijk'. 'Als mensen asiel vragen en krijgen, moet je hen als volwaardige burgers beschouwen en niet als tweederangsburgers. Dat staat ook in de Conventie van Genève.'Ook Kamerlid Patrick Dewael (Open VLD) benadrukte dat zijn partij nooit heeft gepleit voor een 'a-' en 'b-statuut'. 'Het debat moet worden verruimd. We moeten die mensen veel sneller de kans geven om hier aan het werk te gaan, dan kom je in een verhaal van rechten en plichten en zal de publieke opinie genereuzer reageren.'Wouter De Vriendt (Groen) stelde voor om de registratie van de asielzoekers te versnellen door te werken met een snelle basisregistratie, maar daar zijn de meerderheidspartijen geen voorstander van.Het blijft voorts onduidelijk welk standpunt België precies zal innemen als blijkt dat niet alle Europese landen willen meewerken aan het spreidingsplan van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Volgens N-VA moeten alle landen absoluut mee in het bad. CD&V houdt het erop dat er sancties moeten zijn voor landen die niet meedoen. (Belga/AVE)