Als het van Bracke afhangt, wordt de uittredende Zweedse coalitie - dus met N-VA, Open Vld en CD&V - best niet voortgezet. 'We doen dat beter niet, vooral omdat er een sociale correctie nodig is aan het gevoerde beleid', zei hij. 'Kijk naar het Vlaams Belang, dat met een behoorlijk links sociaal-economisch programma de verkiezingen heeft gewonnen. We moeten kijken naar het signaal van de kiezer en dat omzetten in beleid.'

Volgens Bracke, die geen lid meer is van het N-VA-partijbestuur en zichzelf nadrukkelijk als 'observator' omschrijft, heeft in die context een coalitie van N-VA, sp.a en Open Vld het meeste kans op slagen.

Hij heeft overigens geen begrip voor de opstelling van de liberalen, die woensdag lieten verstaan dat ze een Vlaamse regeringsdeelname aan een deelname op federaal niveau koppelen. 'Zo gaat dat toch niet?', aldus Bracke.

Voor de oud-Kamerzitter is CD&V afgeschreven als coalitiepartner. Hij verwijst daarbij naar de christelijke vakbond ACV, die deze week liet verstaan dat het nog niet zo'n slecht nieuws is dat Belgische werknemers relatief gesproken weinig flexibel zijn. Bracke: 'Als je moet samenwerken met een partij die zwaar onder invloed staat van bijvoorbeeld het ACV, dan heb je volgens mij een ingebakken probleem dat je beter niet hebt'.

Als het van Bracke afhangt, wordt de uittredende Zweedse coalitie - dus met N-VA, Open Vld en CD&V - best niet voortgezet. 'We doen dat beter niet, vooral omdat er een sociale correctie nodig is aan het gevoerde beleid', zei hij. 'Kijk naar het Vlaams Belang, dat met een behoorlijk links sociaal-economisch programma de verkiezingen heeft gewonnen. We moeten kijken naar het signaal van de kiezer en dat omzetten in beleid.' Volgens Bracke, die geen lid meer is van het N-VA-partijbestuur en zichzelf nadrukkelijk als 'observator' omschrijft, heeft in die context een coalitie van N-VA, sp.a en Open Vld het meeste kans op slagen. Hij heeft overigens geen begrip voor de opstelling van de liberalen, die woensdag lieten verstaan dat ze een Vlaamse regeringsdeelname aan een deelname op federaal niveau koppelen. 'Zo gaat dat toch niet?', aldus Bracke. Voor de oud-Kamerzitter is CD&V afgeschreven als coalitiepartner. Hij verwijst daarbij naar de christelijke vakbond ACV, die deze week liet verstaan dat het nog niet zo'n slecht nieuws is dat Belgische werknemers relatief gesproken weinig flexibel zijn. Bracke: 'Als je moet samenwerken met een partij die zwaar onder invloed staat van bijvoorbeeld het ACV, dan heb je volgens mij een ingebakken probleem dat je beter niet hebt'.