Turtelboom in de krant De Tijd: "In bepaalde gevallen worden de scholen gesticht op uitdrukkelijke vraag van het regime en met fondsen uit Saudi-Arabië. Ze beantwoorden aan de wil van de Saudische autoriteiten om de officiële islam van het land, het wahabisme, te propageren."

Het wahabisme is een fundamentele vertakking van het soennisme. "Die doctrine baseert zich op een strenge interpretatie van de islamitische godsdienst, zoals die beleden werd in de tijd van de profeet."

'Alles behalve onschuldig'

De staatsveiligheid kan geen exact cijfer plakken op het aantal studenten in de scholen. "We schatten dat het er enkele tientallen zijn", zegt Turtelboom. "Door te investeren in de scholen hoopt het regime ook studenten aan te trekken voor zijn universiteiten om hen daar nog grondiger te onderwijzen in het wahabisme. Zodat zij op hun beurt de godsdienst hier nog beter kunnen propageren."

Voor de staatsveiligheid zijn de bewuste scholen allesbehalve onschuldig. Ze vormen een probleem in haar strijd tegen het radicalisme. (Belga/KVDA)