Het is aan de regering om de marsrichting te geven, zegt Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten. Ze is weet zeker dat premier Charles Michel de sociale partners van die richting zal kunnen overtuigen.

Het akkoord van de sociale partners over de brugpensioenen is 'een heel goede basis', maar 'het is aan de regering om de marsrichting te geven'. Zo heeft Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten zondag in het VRT-programma De Zevende Dag het plan van de federale regering voor een aangepaste beschikbaarheid voor nieuwe bruggepensioneerden verdedigd.

We leggen een laag op het akkoord van de Groep van 10

De regering besloot vrijdag een 'aangepaste beschikbaarheid' in te voeren voor nieuwe bruggepensioneerden. Ze amendeerde zo het akkoord dat de sociale partners eerder in de Groep van Tien had bereikt. De sociale partners verdedigen de 'passieve beschikbaarheid' voor nieuwe bruggepensioneerden.

Rutten beklemtoonde dat de regering geen contractbreuk pleegt en net als de sociale partners de regels voor de huidige bruggepensioneerden behoudt, maar 'we leggen er een laag bovenop'. De Open VLD-voorzitster stelt op prijs dat de groep van Tien ook een visie op de toekomst heeft gegeven, 'maar het is de regering die de marsrichting bepaalt'.

Dat hoort volgens Rutten ook zo in een democratie. Het zijn nog steeds 'democratisch verkozen politici die de richting bepalen' om ervoor te zorgen dat ook in de toekomst de pensioenen betaald kunnen worden en iedereen een fatsoenlijk pensioen zal behouden, aldus de voorzitster van de Vlaamse liberalen.

Dat zei ze ook al in een interview met Knack.be zaterdag. 'Onze taak als regering is om te bepalen welke richting we uitgaan met de samenleving. En wij vinden het onrechtvaardig dat mensen van 55 consequent uit de arbeidsmarkt worden gezet.'

Premier Charles Michel (MR), BELGA
Premier Charles Michel (MR) © BELGA

Rutten is er naar eigen zeker van dat premier Charles Michel de sociale partners kan overtuigen van zijn zienswijze. De sociale partners worden zondagavond om 20.00 uur bij de regering verwacht.

Het akkoord van de sociale partners over de brugpensioenen is 'een heel goede basis', maar 'het is aan de regering om de marsrichting te geven'. Zo heeft Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten zondag in het VRT-programma De Zevende Dag het plan van de federale regering voor een aangepaste beschikbaarheid voor nieuwe bruggepensioneerden verdedigd.De regering besloot vrijdag een 'aangepaste beschikbaarheid' in te voeren voor nieuwe bruggepensioneerden. Ze amendeerde zo het akkoord dat de sociale partners eerder in de Groep van Tien had bereikt. De sociale partners verdedigen de 'passieve beschikbaarheid' voor nieuwe bruggepensioneerden. Rutten beklemtoonde dat de regering geen contractbreuk pleegt en net als de sociale partners de regels voor de huidige bruggepensioneerden behoudt, maar 'we leggen er een laag bovenop'. De Open VLD-voorzitster stelt op prijs dat de groep van Tien ook een visie op de toekomst heeft gegeven, 'maar het is de regering die de marsrichting bepaalt'. Dat hoort volgens Rutten ook zo in een democratie. Het zijn nog steeds 'democratisch verkozen politici die de richting bepalen' om ervoor te zorgen dat ook in de toekomst de pensioenen betaald kunnen worden en iedereen een fatsoenlijk pensioen zal behouden, aldus de voorzitster van de Vlaamse liberalen. Dat zei ze ook al in een interview met Knack.be zaterdag. 'Onze taak als regering is om te bepalen welke richting we uitgaan met de samenleving. En wij vinden het onrechtvaardig dat mensen van 55 consequent uit de arbeidsmarkt worden gezet.'Rutten is er naar eigen zeker van dat premier Charles Michel de sociale partners kan overtuigen van zijn zienswijze. De sociale partners worden zondagavond om 20.00 uur bij de regering verwacht.