Ook in België bestaat een risico op een vastgoedcrisis, als de banken ertoe zouden worden aangezet hun spaaroverschot om te zetten in kredieten aan te gunstige voorwaarden. Dat zei Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank van België, in de opvolgingscommissie Financiële Crisis in de Kamer.

Luc Coene gaf in de commissie zijn visie op de huidige toestand van de economische crisis. Hij waarschuwde daarbij onder meer voor de gevaren die schuilen in de populaire oproep om meer krediet te verlenen aan de Belgische ondernemingen.

Teveel aan spaargeld

"De Belgische banken hebben een teveel aan spaargeld, onder meer door de fiscale vrijstelling van het spaarboekje", zei Coene. "Dat geld wordt nu, in het geval van banken als ING en Deutsche Bank, voor een stuk naar het buitenland gekanaliseerd."

Zeepbel

Coene benadrukte dat het geen zin heeft de banken aan te sporen dat geld voor kredietverlening in eigen land te gebruiken. "De vraag naar krediet is momenteel gewoon niet zo hoog, tenzij de lat voor het investeringsrisico lager wordt gelegd, maar dan riskeren we een zeepbel."

Huizenmarkt

In de Verenigde Staten bijvoorbeeld hebben de banken te veel kredieten verleend aan gezinnen waarvan het niet zeker was dat ze de afbetaling aankonden. Daardoor kwamen zowel de bankensector als de huizenmarkt onder grote druk te staan.

Dat gevaar ontstaat ook als de commerciële banken zich niet meer mogen wagen aan zakenbankieren, zoals de Britse sir John Vickers adviseert in zijn plan. "In dat geval zal het spaaroverschot bij de commerciële banken nog groter worden", aldus Coene. (Belga/EE)

Ook in België bestaat een risico op een vastgoedcrisis, als de banken ertoe zouden worden aangezet hun spaaroverschot om te zetten in kredieten aan te gunstige voorwaarden. Dat zei Luc Coene, gouverneur van de Nationale Bank van België, in de opvolgingscommissie Financiële Crisis in de Kamer. Luc Coene gaf in de commissie zijn visie op de huidige toestand van de economische crisis. Hij waarschuwde daarbij onder meer voor de gevaren die schuilen in de populaire oproep om meer krediet te verlenen aan de Belgische ondernemingen. Teveel aan spaargeld "De Belgische banken hebben een teveel aan spaargeld, onder meer door de fiscale vrijstelling van het spaarboekje", zei Coene. "Dat geld wordt nu, in het geval van banken als ING en Deutsche Bank, voor een stuk naar het buitenland gekanaliseerd." Zeepbel Coene benadrukte dat het geen zin heeft de banken aan te sporen dat geld voor kredietverlening in eigen land te gebruiken. "De vraag naar krediet is momenteel gewoon niet zo hoog, tenzij de lat voor het investeringsrisico lager wordt gelegd, maar dan riskeren we een zeepbel." Huizenmarkt In de Verenigde Staten bijvoorbeeld hebben de banken te veel kredieten verleend aan gezinnen waarvan het niet zeker was dat ze de afbetaling aankonden. Daardoor kwamen zowel de bankensector als de huizenmarkt onder grote druk te staan. Dat gevaar ontstaat ook als de commerciële banken zich niet meer mogen wagen aan zakenbankieren, zoals de Britse sir John Vickers adviseert in zijn plan. "In dat geval zal het spaaroverschot bij de commerciële banken nog groter worden", aldus Coene. (Belga/EE)