Dat heeft Belga vernomen bij premier Elio Di Rupo. Het kernkabinet nam de lijst van 2010 als basis en haalde er de artikelen uit die geheel of gedeeltelijk zijn gebruikt tijdens de huidige legislatuur. Artikel 195, dat bepaalt dat enkel die grondwetsartikelen aangepast kunnen worden die de vorige regering voor verandering vatbaar verklaarde, staat niet op de lijst. Het artikel is tijdens de huidige legislatuur tijdelijk aangepast.

Laatste rechte lijn

De ontwerpverklaring wordt nu zo snel mogelijk voorgelegd aan het federale parlement. De stemming van deze verklaring brengt de ontbinding van het parlement met zich mee en brengt de politieke partijen in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen van 25 mei.

De drie Franstalige partijen verzetten zich de voorbije weken tegen een opname van artikel 195 in de verklaring. Vrijdag vergaderden de topministers ook al over de lijst, maar toen werd geen akkoord bereikt.

N-VA: 'Traditionele krachten stellen alles in het werk om verandering te blokkeren'

N-VA reageert 'vol ongeloof' op de erg beperkte lijst met voor herziening vatbaar te verklaren grondwetsartikels die de federale topministers maandagavond hebben opgesteld. 'De traditionele krachten stellen alles in het werk om verandering te blokkeren', oordeelt N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts.

'CD&V en de Vlaamse partijen zeiden dat voor hen enkel 195 voor herziening vatbaar moest worden verklaard, maar zelfs dat halen ze niet binnen. Blijkbaar legt men zich opnieuw gewillig aan de Franstalige voeten', schampert Weyts. 'Zelfs de modernisering van de monarchie maken ze niet mogelijk. Ze plaveien gewoon de weg naar Di Rupo II.'

Toch maakt N-VA'er Weyts zich sterk dat bevoegdheidsoverdrachten 'nooit volledig onmogelijk gemaakt kunnen worden'. 'Gelukkig kan veel ook buiten de grondwet om, via bijzondere wetten', aldus Weyts. 'Wij willen die omslag maken naar het confederale model.'

Kris Peeters: ''N-VA heeft altijd gestreden tegen herziening artikel 195'

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) noemde het in De Ochtend op Radio 1 dan weer 'positief' dat de federale kern een akkoord bereikte. Bovendien moet voor heel wat zaken niet de grondwet maar de bijzondere financieringswet veranderd worden, merkte hij op. Artikel 195 zit inderdaad niet in de lijst, erkende Peeters, erop wijzend dat 'N-VA altijd gestreden heeft tegen de herziening van artikel 195'.

(Belga/TV/SD)

Dat heeft Belga vernomen bij premier Elio Di Rupo. Het kernkabinet nam de lijst van 2010 als basis en haalde er de artikelen uit die geheel of gedeeltelijk zijn gebruikt tijdens de huidige legislatuur. Artikel 195, dat bepaalt dat enkel die grondwetsartikelen aangepast kunnen worden die de vorige regering voor verandering vatbaar verklaarde, staat niet op de lijst. Het artikel is tijdens de huidige legislatuur tijdelijk aangepast. De ontwerpverklaring wordt nu zo snel mogelijk voorgelegd aan het federale parlement. De stemming van deze verklaring brengt de ontbinding van het parlement met zich mee en brengt de politieke partijen in de laatste rechte lijn naar de verkiezingen van 25 mei. De drie Franstalige partijen verzetten zich de voorbije weken tegen een opname van artikel 195 in de verklaring. Vrijdag vergaderden de topministers ook al over de lijst, maar toen werd geen akkoord bereikt.N-VA reageert 'vol ongeloof' op de erg beperkte lijst met voor herziening vatbaar te verklaren grondwetsartikels die de federale topministers maandagavond hebben opgesteld. 'De traditionele krachten stellen alles in het werk om verandering te blokkeren', oordeelt N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts. 'CD&V en de Vlaamse partijen zeiden dat voor hen enkel 195 voor herziening vatbaar moest worden verklaard, maar zelfs dat halen ze niet binnen. Blijkbaar legt men zich opnieuw gewillig aan de Franstalige voeten', schampert Weyts. 'Zelfs de modernisering van de monarchie maken ze niet mogelijk. Ze plaveien gewoon de weg naar Di Rupo II.' Toch maakt N-VA'er Weyts zich sterk dat bevoegdheidsoverdrachten 'nooit volledig onmogelijk gemaakt kunnen worden'. 'Gelukkig kan veel ook buiten de grondwet om, via bijzondere wetten', aldus Weyts. 'Wij willen die omslag maken naar het confederale model.' Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) noemde het in De Ochtend op Radio 1 dan weer 'positief' dat de federale kern een akkoord bereikte. Bovendien moet voor heel wat zaken niet de grondwet maar de bijzondere financieringswet veranderd worden, merkte hij op. Artikel 195 zit inderdaad niet in de lijst, erkende Peeters, erop wijzend dat 'N-VA altijd gestreden heeft tegen de herziening van artikel 195'. (Belga/TV/SD)