Regering Di Rupo in beroep tegen vernietiging Arco-waarborg

CD&V'ers Pieter De Crem, Koen Geens en Wouter Beke. © BELGA
Simon Demeulemeester

De ontslagnemende regering Di Rupo gaat in beroep tegen de beslissing van Europa om de waarborgregeling voor de 800.000 Arco-coöperanten te vernietigen.

Aftredend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) kreeg van minister van Financiën Koen Geens (CD&V) de opdracht om in beroep te gaan tegen de Europese beslissing om de waarborg voor de gedupeerden van het Arco-debacle te vernietigen. Dat schrijft De Standaard. Europa vernietigde die waarborg omdat om ongeoorloofde staatssteun zou gaan. Als Europa gelijk krijgt, moet Arco 150 miljoen euro terugbetalen aan de staat.

De kern van de discussie gaat om het statuut dat de gedupeerden krijgen. Zijn ze spaarders, zoals de regering en vooral CD&V bepleit, of zijn ze aandeelhouders, die dus geen steun kunnen genieten als ze geld verliezen? Dat laatste is het standpunt van de Europese Commissie.

De Standaard weet dat N-VA, dat als grootste partij mee aan de federale onderhandelingstafel zit, ‘ingelicht’ is. De beslissing werd immers niet besproken aan die tafel, maar genomen door de regering van lopende zaken.

Zuil

Deze kwestie is vooral belangrijk voor CD&V. Zij willen de waarborg behouden zien, omdat de 800.000 coöperanten vooral uit hun zuil komen. Arco is het financiële vehikel van het voormalige ACW, nu beweging.net. De christendemocraten willen dit dan ook bespreken aan de onderhandelingstafel. Vooral N-VA, maar ook MR, is geen vragende partij om veel alternatieven te voorzien.

N-VA voerde op dit dossier virulent oppositie. Net voor de verkiezingen draaiden de Vlaamsnationalisten een beetje bij, door te zeggen dat de 800.000 coöperanten ‘niet in de kou’ mogen blijven staan. ‘Maar wie de verantwoordelijkheid draagt, moet wel tot op het bot uitgespit worden,’ klonk het. Een verzachting van het eerdere standpunt dat de belastingbetaler niet moest opdraaien voor de ‘malversaties’ binnen een welbepaalde zuil. Pas als die zuil zo veel als mogelijk betaald heeft, kan de regering tussenkomen, aldus N-VA.

Extra tijd

Dit beroep geeft de onderhandelaars tijd, meent De Standaard, aangezien een uitspraak bij het Europees Hof van Justitie in Luxemburg gemiddeld pas na één of twee jaar komt.

Overigens stappen ook de vereffenaars van Arco naar de rechter. Advocaat Christian Van Buggenhout zegt in De Standaard dat die procedure volkomen losstaat van die van de Belgische staat. ‘De belangen zijn immers verschillend. Ook de motivatie zal dus verschillen.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content