In Wetteren kunnen er opniew groenten worden geconsumeerd uit de tuinen in de buurt van de treinramp. Het gebruik van regenwater wordt wel afgeraden.

In Wetteren is er geen reden meer om de consumptie van levensmiddelen, geteeld in de tuinen in de zone van 250 tot 1.000 meter van de plaats van de ramp, af te raden. Dat heeft de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers zondagmiddag gemeld op een
persconferentie in Wetteren.

Het Voedselagentschap wist te melden dat uit een tweede reeks monsters van gras, melk, maïs en eieren in de zone van 250 tot 1.000 meter blijkt dat alle resultaten gunstig zijn. Geen spoor meer van acrylnitril of cyanide dus, waardoor de consumptie van levensmiddelen geteeld in de tuinen in die zone niet langer afgeraden wordt.

Er wordt wel aangeraden de groenten en fruit tespoelen met drinkwater, en niet met regenwater. De resultaten van het opgevangen regenwater in die perimeter waren namelijk licht positief. Daarom raadt het Voedselagentschap af planten, fruit en groenten te besproeien met regenwater dat sinds het begin van de ramp is opgevangen. Ook dieren kunnen er beter niet van drinken.

Het Voedselagentschap liet weten binnen afzienbare tijd een nieuw monster te nemen, dat specifiek gericht is op het regenwater. (Belga/BO)

In Wetteren kunnen er opniew groenten worden geconsumeerd uit de tuinen in de buurt van de treinramp. Het gebruik van regenwater wordt wel afgeraden. In Wetteren is er geen reden meer om de consumptie van levensmiddelen, geteeld in de tuinen in de zone van 250 tot 1.000 meter van de plaats van de ramp, af te raden. Dat heeft de Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers zondagmiddag gemeld op een persconferentie in Wetteren. Het Voedselagentschap wist te melden dat uit een tweede reeks monsters van gras, melk, maïs en eieren in de zone van 250 tot 1.000 meter blijkt dat alle resultaten gunstig zijn. Geen spoor meer van acrylnitril of cyanide dus, waardoor de consumptie van levensmiddelen geteeld in de tuinen in die zone niet langer afgeraden wordt. Er wordt wel aangeraden de groenten en fruit tespoelen met drinkwater, en niet met regenwater. De resultaten van het opgevangen regenwater in die perimeter waren namelijk licht positief. Daarom raadt het Voedselagentschap af planten, fruit en groenten te besproeien met regenwater dat sinds het begin van de ramp is opgevangen. Ook dieren kunnen er beter niet van drinken.Het Voedselagentschap liet weten binnen afzienbare tijd een nieuw monster te nemen, dat specifiek gericht is op het regenwater. (Belga/BO)