Dat heeft de onderzoeksrechter in Gent beslist. De verdachte werd dinsdagmiddag aangehouden door de onderzoeksrechter. Het lichaam van de vermiste Aurore Ruyffelaere werd maandagavond aangetroffen in de koffer van de wagen van de verdachte.

Het gaat om een 29-jarige man van Russische afkomst die legaal in ons land verblijft en niet bekend was bij het gerecht. Uit de autopsie blijkt dat het slachtoffer gewurgd werd. Er werden geen aanwijzingen van seksueel geweld gevonden.

Dinsdag werd na het verhoor bij de onderzoeksrechter gemeld dat de man de feiten niet ontkende, maar dat was niet correct. De verdachte ontkende niet dat er aanwijzingen zijn in zijn richting, maar ontkende wel dat hij Aurore ombracht. Hij ontkent ook de diefstal met geweld op een andere vrouw de nacht voor de verdwijning van Aurore.

Verdediging raadt verdachte aan om mee te werken

"Er is een reeks van elementen waarmee hij geconfronteerd is", zegt zijn advocate Katrien Van der Straeten. "Hij heeft er een verklaring voor gegeven aan de politiediensten en ook aan mij heeft hij hetzelfde verteld. Ik kan niet ingaan op de details, maar hij heeft een antwoord gegeven op de elementen. We staan natuurlijk in het begin van het onderzoek, dat in alle rust en sereniteit moet gebeuren. Hij zal vermoedelijk snel opnieuw verhoord worden. Ik heb hem heel duidelijk aangeraden om mee te werken met het gerecht."

Mogelijk leiden de volgende verhoren tot bekentenissen van de man, maar de verdediging wil niet vooruitlopen op de zaak. "Het is mijn taak om te luisteren naar het verhaal van mijn cliënt. Hij zegt heel duidelijk dat hij de feiten niet gepleegd heeft, maar de tussenkomst van de advocaat stopt niet na dat eerste gesprek. De juiste houding in zo'n dossier is om mee te werken en een verklaring af te leggen, en dat heb ik hem ook aangeraden."

Toerekeningsvatbaarheid onderzoeken

Het psychiatrisch onderzoek kan meer duidelijkheid brengen in het onderzoek. "In zo'n dossier is het logisch dat men een psychiater aanstelt om de toerekeningsvatbaarheid van de verdachte te onderzoeken. Ik ben geen psychiater, maar hij spreekt op een vrij normale manier en komt niet vreemd over. Maar die indruk zegt niets over de beschuldiging die hem ten laste wordt gelegd", zegt Van der Straeten.

De verdachte verschijnt vrijdag voor de raadkamer in Gent, die zal beslissen over zijn verdere aanhouding. (Belga/TE)

Dat heeft de onderzoeksrechter in Gent beslist. De verdachte werd dinsdagmiddag aangehouden door de onderzoeksrechter. Het lichaam van de vermiste Aurore Ruyffelaere werd maandagavond aangetroffen in de koffer van de wagen van de verdachte. Het gaat om een 29-jarige man van Russische afkomst die legaal in ons land verblijft en niet bekend was bij het gerecht. Uit de autopsie blijkt dat het slachtoffer gewurgd werd. Er werden geen aanwijzingen van seksueel geweld gevonden. Dinsdag werd na het verhoor bij de onderzoeksrechter gemeld dat de man de feiten niet ontkende, maar dat was niet correct. De verdachte ontkende niet dat er aanwijzingen zijn in zijn richting, maar ontkende wel dat hij Aurore ombracht. Hij ontkent ook de diefstal met geweld op een andere vrouw de nacht voor de verdwijning van Aurore.Verdediging raadt verdachte aan om mee te werken"Er is een reeks van elementen waarmee hij geconfronteerd is", zegt zijn advocate Katrien Van der Straeten. "Hij heeft er een verklaring voor gegeven aan de politiediensten en ook aan mij heeft hij hetzelfde verteld. Ik kan niet ingaan op de details, maar hij heeft een antwoord gegeven op de elementen. We staan natuurlijk in het begin van het onderzoek, dat in alle rust en sereniteit moet gebeuren. Hij zal vermoedelijk snel opnieuw verhoord worden. Ik heb hem heel duidelijk aangeraden om mee te werken met het gerecht." Mogelijk leiden de volgende verhoren tot bekentenissen van de man, maar de verdediging wil niet vooruitlopen op de zaak. "Het is mijn taak om te luisteren naar het verhaal van mijn cliënt. Hij zegt heel duidelijk dat hij de feiten niet gepleegd heeft, maar de tussenkomst van de advocaat stopt niet na dat eerste gesprek. De juiste houding in zo'n dossier is om mee te werken en een verklaring af te leggen, en dat heb ik hem ook aangeraden." Toerekeningsvatbaarheid onderzoekenHet psychiatrisch onderzoek kan meer duidelijkheid brengen in het onderzoek. "In zo'n dossier is het logisch dat men een psychiater aanstelt om de toerekeningsvatbaarheid van de verdachte te onderzoeken. Ik ben geen psychiater, maar hij spreekt op een vrij normale manier en komt niet vreemd over. Maar die indruk zegt niets over de beschuldiging die hem ten laste wordt gelegd", zegt Van der Straeten. De verdachte verschijnt vrijdag voor de raadkamer in Gent, die zal beslissen over zijn verdere aanhouding. (Belga/TE)