Premier De Croo: ‘Komende vijf à tien winters gaan moeilijk zijn’

Premier Alexander De Croo © Belga Image

Premier Alexander De Croo heeft vandaag gewaarschuwd voor moeilijke economische tijden. Niet alleen deze winter, maar ook de komende jaren gaat het moeilijk zijn.

‘Toch kunnen we dit aan’, was de boodschap van de eerste minister bij havenbedrijf ICO Terminals in Zeebrugge. Daar ging hij een halve dag op stage en leerde er elektrische wagens inspecteren, polieren en opladen. De stage is een initiatief van werkgeversorganisatie Voka. Brugs burgemeester Dirk De Fauw was er ook bij.

Voor hij aan zijn halve werkdag bij het havenbedrijf begon, richtte Alexander De Croo zich even tot medewerkers van ICO Terminals, Voka en pers. Hij pikte in op wat Hans Maertens in zijn speech zei. De topman van Voka ziet “donderwolken boven de Vlaamse economie” en ‘zwarte sneeuw’ voor veel bedrijven.

Premier De Croo ontkent niet dat het moeilijk kan worden: ‘De komende vijf à tien winters gaat het moeilijk zijn’, voorspelt hij, “In gans Europa is het een zeer moeilijke evolutie. In een aantal sectoren is het echt moeilijk om met die hoge energieprijzen om te gaan.

We volgen dat van nabij, maar we moeten transparant zijn: de komende maanden zullen moeilijk worden, de komende winters zullen moeilijk worden. Daar moet je vanuit gaan. Hope for the best, prepare for the worst. Als het dan uiteindelijk beter meevalt, is het toch goed dat we voorbereid waren.’

De premier voegde er nog een positieve boodschap aan toe: ‘Als land kunnen we dit aan, we moeten mekaar steunen in moeilijke tijden. Met het nodige zelfvertrouwen en de nodige daadkracht kunnen we dat.’

Het havenbedrijf waar de eerste minister aan de slag ging, is ICO Terminals, dat 1.250 mensen tewerkstelt. Het is een auto-overslagbedrijf dat jaarlijks zo’n 2 miljoen auto’s laadt en lost.

Partner Content