Wie kiest Trump als zijn running mate? De kanshebbers gewikt en gewogen

Donald Trump © REUTERS

Ten laatste donderdag duidt Donald Trump zijn kandidaat-vicepresident aan. Van de ruime shortlist blijven er nu grosso modo nog drie namen over. We lichtten ze voor u door.

De laatste dagen is de shortlist met mensen die republikeins vicepresidentskandidaat kunnen worden snel geslonken. Senatoren Bob Corker en Jeff Sessions en John Kasich, de gouverneur van Ohio die in het begin nog de handschoen opnam tegen Trump lijken allemaal uitgerangeerd. Ook Michael T. Flynn, de oud-generaal die twee jaar voor zittend president Obama werkte, lijkt het niet te halen. CNN houdt het bij twee namen, Mike Pence en Newt Gingrich, op de voet gevolgd door Chris Christie.

UPDATE: Pence bevestigd als running mate Trump

Vrijdagochtend bevestigde Mike Pence dat hij de vicepresidentskandidaat van Donald Trump wordt. Pence (57) wordt tot de conservatieve vleugel van de partij gerekend en is een aanhanger van de Tea Party-beweging. Hij omschrijft zichzelf als “een christen, een conservatief en een Republikein, in die volgorde”. Hij zat van 2001 tot 2013 in het Huis van Afgevaardigden. Sinds 2013 is hij gouverneur van Indiana. Meer info over Pence vindt u hier.

Chris Christie

Chris Christie gaat achter Marco Rubio aan
Chris Christie gaat achter Marco Rubio aan© REUTERS

Wie? 53-jarige gouverneur van New Jersey. Kwam in het begin van de voorverkiezingsrace nog op tegen Trump, maar liet al snel zijn plannen varen en ging als eerste establishmentpoliticus achter Trump staan. In zijn thuisstaat is hij bekend als iemand die tegen de vakbonden is, de strijd tegen terrorisme hevig voert en corrupte politici aanpakt.

Waarom wordt hij het wel? The Washington Post duidt de ervaren politicus Christie samen met Newt Gingrich aan als favoriet en dat wil wat zeggen. Na de recente aanslagen op politiemensen in onder andere Dallas noemde Christie veiligheid en beveiliging als de grootste thema’s van de verkiezingen. Hij vroeg een president die law and order vooropstelde, waarop Trump sprak en zich prompt ‘de president van law and order‘ noemde.

Waarom wordt hij het niet? Net als New Yorker Trump komt Christie uit een noordelijke staat. Met Christie als running mate wordt het voor Trump lastiger om te scoren in de zuidelijke staten. Daarnaast lijdt Christie nog onder een recent schandaal uit 2013, waarbij hij gigantische files veroorzaakte in het stadje Fort Lee, omdat de burgemeester hem niet wilde steunen in zijn verkiezingscampagne tot gouverneur.

Newt Gingrich

Wie kiest Trump als zijn running mate? De kanshebbers gewikt en gewogen
© Reuters

Wie? De 73-jarige voormalige senator en speaker van het Huis van Afgevaardigden kwam in 2012 op als republikeins presidentskandidaat, maar moest de duimen leggen voor Mitt Romney.

Waarom wordt hij het wel? Gingrich is een ervaren rot, die ook nog eens sterk is in fondsenwerving. Sheldon Adelson, de miljardair die Gingrich’s campagne in 2012 deels sponsorde, gaf nu al aan dat kunstje over te doen als Gingrich running mate wordt. Inmiddels heeft Ben Carson, een van de voormalige tegenkandidaten van Trump, heeft zich achter Gingrich geschaard.Zelf moedigt Gingrich ook andere republikeinen actief aan om de verdeeldheid te laten varen en zich achter Trump te scharen.

Waarom wordt hij het niet? Gingrich is geen onbeschreven blad. Zo had hij problemen met de belastingen. Ook zijn twee scheidingen – inmiddels is hij voor de derde keer getrouwd – kunnen een probleem worden voor conservatieven, zeker omdat Trump ook al aan zijn derde huwelijk zit. Net als Trump heeft Gingrich de neiging om snel van standpunt te veranderen. Bijgevolg kan hij zijn presidentskandidaat niet de standvastigheid en sérieux bieden die hij volgens veel waarnemers nodig heeft.

Mike Pence

Mike Pence, gouverneur van Indiana
Mike Pence, gouverneur van Indiana© EPA

Wie? 57-jarige gouverneur van Indiana en voormalig leider van de republikeinen in het Huis van Afgevaardigden. Werkte in het verleden als advocaat en radiopresentator. Zowel in sociale als in economische en veiligheidsthema’s is Pence aartsconservatief: hij wil onder andere geen homo’s in het leger en is tegen de sluiting van Guantanamo Bay. Hij ging al met Trump campagne voeren in zijn thuisstaat Indiana. ‘Ik weet niet of hij jullie gouverneur of president zal zijn, who the hell knows?’ speculeerde Trump in zijn speech.

Waarom wordt hij het wel? Voor de adviseurs van Trump is Pence een berekende keuze. Hij is gedisciplineerd, diplomatisch – tot op het saaie af – en heeft goede banden met Washington. Daarnaast kan hij als ethische hardliner – hij ondertekende als gouverneur nieuwe antiabortuswetten – de bezorgdheden van sommige republikeinen wegnemen, aangezien Trumps standpunt daarover draait met de wind.

Waarom wordt hij het niet? De vraag is of Pence kan aarden in de taak van ‘slechts’ vicepresident. In het verleden koesterde hij regelmatig hogere doelen, zoals het presidentschap en de job van speaker in het Huis van Afgevaardigden.(JVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content