Peter Casteels

‘We weten nu wat een breekpunt van Vooruit waard is: een appel en een ei’

Peter Casteels Redacteur en columnist bij Knack

Gratis maaltijden op school: het was een ‘breekpunt’ voor Vooruit. Maar veel betekent dat niet.

Journalisten zijn verlekkerd op breekpunten van politici. Zeker in campagnetijd. Mocht ik ooit onverhoeds journalistiek doceren aan een hogeschool, dan trek ik punten af voor studenten die tijdens interviews met politici niet vragen of het ideetje waarover de geïnterviewde net minutenlang freewheelde nu wel of niet een breekpunt is voor hem en zijn partij.

Een positief antwoord op die vraag – ‘ja, nu u het zegt, dat is inderdaad een breekpunt’ – is de enige manier waarop uitspraken uit interviews overgenomen kunnen worden in andere media en langer herinnerd blijven dan één ochtend.

Een jaar geleden, midden in de campagne, had Vooruit zo’n pracht van een breekpunt: warme, gezonde en gratis maaltijden op school voor elk kind. Politici van de partij, zoals Melissa Depraetere, begonnen er spontaan over tegen journalisten: Vooruit – schrijf allemaal maar op – stapt nooit ofte nimmer in een Vlaamse regering als die belofte niet in het regeerakkoord staat. Het zou zo’n drie euro per dag kosten voor elk kind in de lagere school, of jaarlijks 260 miljoen euro. Zo vreemd het was dat Vooruit uitgerekend daarvan een breekpunt maakte – zelfs armoede-experten waren niet enthousiast –, zo raar was de weerstand die het idee opriep. ‘Een van de domste dingen die je kan doen’, noemde Bart De Wever het in een reactie.

Gratis gezonde schoolmaaltijden? ‘Met een kanon op een mug schieten’

Vooruit zit ondertussen in de Vlaamse regering. Vanaf volgend jaar trekt zij niet 260 miljoen maar 70 miljoen euro uit voor maaltijden op school. Dat geld komt er ook pas als steden en gemeenten bijpassen. In totaal krijgt een kind per schooljaar zo’n 170 euro, of iets minder dan een euro per dag.

Daarmee valt misschien nog wel een warme, maar zeker geen gezonde maaltijd te koken. Scholen zijn helemaal niet verplicht om mee te doen en mogen bovendien bijdragen vragen aan ouders, waardoor het ook al niet gratis is.

We weten sinds vorig week wat zo’n breekpunt precies waard is: een appel en een ei.

Ik zou zeggen, ook tegen mezelf: onthoud het voor over vier jaar.

Het is overal iets, natuurlijk. De N-VA beloofde een staatshervorming en/of een noodkabinet, terwijl De Wever er elke dag Belgischer uitziet. De Open VLD slaagt er zelfs in om haar kiezers vanuit de oppositie teleur te stellen. De liberalen moeten nog altijd doen alsof ze voor de subsidies van Tesla’s zijn. Dan toch nog liever verse soep.

Knack-redacteur Peter Casteels gooit elke week een blokje op het vuur.

Factcheck: België is lang niet enige land waar pensioenen geïndexeerd worden

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content