Senaatsvoorzitster D’Hose wil voor zomer voorstel indienen voor afschaffing van Senaat

Stephanie D'Hose © Belga Images

Senaatsvoorzitster Stephanie D’Hose (Open VLD) dient voor de zomer een voorstel in voor de afschaffing van de Senaat. Dat kondigde ze zondagmiddag aan in het VTM Nieuws. Uit contacten met de verschillende fracties leert ze dat hierover veel eensgezindheid bestaat, zei ze.

D’Hose heeft al herhaaldelijk verklaard dat voor haar een onafhankelijke Senaat niet meer nodig is. De instelling heeft sinds de laatste staatshervorming immers nauwelijks nog bevoegdheden. Achter de schermen heeft ze overlegd met de verschillende fracties. Daaruit bleek onder meer dat MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, zelf gecoöpteerd senator, voorstander is om het systeem van coöptatie af te schaffen, aldus de Senaatvoorzitster.

Maar voor de afschaffing van de Senaat dient de Grondwet aangepast te worden en daarvoor is consensus nodig met alle partijen. Voor die wijziging van de Grondwet moeten zowel Kamer en Senaat als de regering het eens zijn over welke grondwetsartikelen voor herziening vatbaar moeten worden verklaard. Die artikelen kunnen dan tijdens de volgende legislatuur aangepast worden, zodat de Senaat kan verdwijnen. ‘We willen dat de burgers er zich tijdens de komende verkiezingen over kunnen uitspreken’, besluit Stephanie D’Hose, die voor de zomer een voorstel in de Senaat wil neerleggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content