Regering vindt geen akkoord over te wijzigen grondwetsartikels: CD&V ligt dwars

Alexander De Croo (Open VLD). © Belga

De federale regering is er niet in geslaagd om een akkoord te vinden over welke grondwetsartikels voor herziening vatbaar moeten worden verklaard. Volgens de meeste kabinetten ligt het probleem bij de toelichting van het artikel 195, waar CD&V lijnrecht tegenover de andere partijen zou staan.

Het kernkabinet kwam dinsdag samen om het opnieuw te hebben over de lijst van grondwetsartikelen die open moeten worden gesteld om ze de volgende legislatuur – met een tweederdemeerderheid – te herzien.  Algemeen was het aanvoelen dat een akkoord er in zat, maar toch liep het nog spaak op het artikel 195, een soort van passe-partout om de hele grondwet te herzien.

In 2021 sloot de regering al een voorlopig akkoord over vijf grondwetsartikelen, waaronder 195, maar bij dat laatste artikel moet op vraag van de Raad van Europa een soort verantwoording worden geschreven met daarin de redenen om het artikel voor herziening vatbaar te verklaren, al is dat niet juridisch bindend. Off the record valt op zo goed als elk kabinet te horen dat de CD&V het motief wil beperken tot een staatshervorming, terwijl de andere partijen er expliciet ook de versterking van de democratie, de rechtsstaat en de grondrechten aan zouden willen toevoegen.

‘Eén tegen zes’

Volgens één bron willen de christendemocraten daar niet van weten omdat zaken als de abortuswetgeving of de financiering van de erediensten op tafel zouden komen te liggen. ‘Het was één tegen zes’, zegt een andere stellig.  Een CD&V-bron benadrukt dan weer dat er in 2021 al een akkoord over de grondwetsartikelen was, en premier Alexander De Croo onnodig de deur heeft geopend voor nieuwe discussies. ‘Hij had dit anders kunnen oplossen.’

De regering probeert vrijdag opnieuw te landen in het dossier. Volgende week wordt de Kamer ontbonden en moeten Kamer, Senaat en de regering elk een lijst met grondwetsartikelen hebben aangenomen. De volgende regering kan alleen de artikels die op de drie lijsten terugkeren herzien.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content