Peter Casteels

‘Pas op verkiezingsavond horen we Bart De Wever weer over het confederalisme’

Ik ben niet de enige die nogal opkijkt tegen opnieuw zo’n communautaire ronde.

Hebt u het debatje over de grondwetsartikelen die al dan niet voor herziening vatbaar worden verklaard een beetje gevolgd? En kunt u mij vertellen wat uiteindelijk de beslissing was die de regering-De Croo nam? Het is niet heel erg als u dat allemaal aan u voorbij liet gaan, maar u moet wel weten: die discussies waren slechts een proevertje van wat er na de verkiezingen zal volgen.

Geniet de komende maand maar van alle voorstellen over meer koopkracht en eerlijkere belastingen, want zelfs als er uiteindelijk helemaal géén staatshervorming komt, zal het daar toch eerst maandenlang over moeten gaan. Niet dat dit land geen intelligente staatshervorming kan gebruiken, maar ik heb de vorige onderhandelingsronde van 2010 en 2011 nog niet helemaal verteerd. Terwijl de eurocrisis woedde, ging het wekenlang over alle mogelijke manieren om de financieringswet te hervormen. Van het Vlinderakkoord dat toen uiteindelijk na 459 dagen in elkaar werd gezet, zeggen ondertussen zelfs de opstellers ervan dat het rammelt.

Eén partij lijkt er wel helemáál geen zin in te hebben: de N-VA. Ernaar gevraagd zullen de politici van die partij allemaal hetzelfde antwoord geven: het confederalisme is essentieel voor Vlaanderen. Er niet naar gevraagd, zullen die politici er ook niet zelf over beginnen. In haar verkiezingsprogramma verwijst enkel een preambule van vijf alinea’s naar het confederalisme zoals het in de aanloop naar de verkiezingen van 2014 is uitgewerkt. Die teksten zijn ondertussen tien jaar oud. Uitgerekend na die verkiezingen stak de N-VA dat hele confederalisme trouwens al eens in de diepvriezer.

Bart Maddens, al jarenlang een van de interessantste critici van de N-VA, begint zich stilaan zorgen te maken. In De Tijd merkte hij zaterdag op dat een aantal voorstellen waarmee de partij dezer dagen wel campagne voert zelfs in tegenspraak zijn met die plannen uit 2014: waarom de federale politie willen hervormen als zoiets in een confederaal model niet meer bestaat? Ook het besparingsplan waar de N-VA vorige week mee kwam, las als een verlanglijstje voor een federale regering als alle andere. Pas op verkiezingsavond horen we Bart De Wever weer over het confederalisme, want net als tien jaar geleden weet hij dat daar nog altijd geen stemmen mee zijn te winnen.

Knack-redacteur Peter Casteels gooit elke week een blokje op het vuur.

Partner Content