Jean-Marc Nollet wil sans-papiers inzetten in knelpuntberoep

Jean-Marc Nollet, Ecolo-covoorzitter van Ecolo © Belga image

Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet roept de federale regering in de krant L’Avenir op om sans-papiers legaal aan het werk te zetten. Ze zouden kunnen helpen om het tekort aan arbeidskrachten in bepaalde sectoren als de horeca en bouw weg te werken, meent hij.

In een interview wijst Nollet erop dat “meer dan 200.000” vacatures niet ingevuld geraken, terwijl “er genoeg arbeidskrachten beschikbaar zijn en het enige wat zij willen is uit de zwarte economie te stappen”. 

“Ik stel voor dat sans-papiers die in België wonen, kunnen krijgen wat al voorzien is voor Oekraïnse vluchtelingen”, aldus de Ecolo-covoorzitter. “Ik zou willen dat ze kunnen solliciteren, dat ze openstaande jobs kunnen krijgen en dat ze, op termijn, ook geregulariseerd kunnen worden omdat ze vaak ook al jaren in België zijn.” Hij vreest dat als er niet aan dergelijke oplossingen gedacht wordt, er op lange termijn problemen zullen zijn om de pensioenen te betalen.

Volgens Jean-Marc Nollet “wonen tussen 70.000 en 150.000 migranten zonder papieren al lange tijd in België” en kan “de helft” van hen in aanmerking komen voor zijn voorstel.

Partner Content