Ewald Pironet

‘De regering-De Croo gebruikt staatsbank Belfius als haar persoonlijke Mister Cash’

Staatsbedrijven zijn om veel redenen interessant voor een regering. Neem telecombedrijf Proximus, waarvan de Belgische staat voor 53 procent aandeelhouder is. Telkens als een regering beslist over de bestuursposten bij overheidsbedrijven staan politici te dringen om in de raad van stuur van Proximus te raken. De voorzitter krijgt een jaarlijkse vergoeding van 50.000 euro, 10.000 euro per vergadering en nog onkostenvergoedingen, een bestuurder de helft daarvan. Stefaan De Clerck (CD&V) is al tien jaar voorzitter, Karel De Gucht (Open VLD) al acht jaar bestuurder. En toch behoren de Belgische telecomtarieven al jaren tot de hoogste van Europa.

De voorbije drie jaar is de koers van Proximus met bijna 75 procent gedaald, geen leuk nieuws voor de aandeelhouders. Maar Proximus is wel een melkkoe, het is altijd zeer gul met dividenden, het uitkeren van een deel van de winst aan de aandeelhouders. Over 2023 beloofde het telecombedrijf een dividend van 1,20 euro, een rendement van 12 procent netto. Helemaal niet slecht, zeker niet voor de regering-De Croo, die dit jaar op die manier meer dan 200 miljoen ontvangt. Proximus kondigde wel aan dat het vanaf 2024 zijn dividend zal halveren, zodat zijn bijdrage voor de begroting dan met meer dan 100 miljoen zal dalen. Maar dat is een probleem voor de volgende regering.

Een andere milde weldoener voor de begroting is Belfius. Zakenkrant De Tijd berekende dat de staatsbank sinds 2011 zo’n 2,1 miljard aan dividenden uitkeerde aan de federale regering, die toen 4 miljard euro voor de bank betaalde.

In de begrotingsafspraken die de regering-De Croo eerder deze maand maakte, wordt onder ‘Diverse’ 220 miljoen ingeschreven voor ‘Belfius: hoger dividend plus interimdividend’. De regering-de Croo gaat er dus van uit dat Belfius een hoger dividend zal uitkeren en een interimdividend. Dat laatste is een soort voorschot: wat als interimdividend wordt uitgekeerd kan later bij het dividend minder uitbetaald worden. Ook dat is niet het probleem van de regering-De Croo, wel van de volgende regering.

Er zijn nog belangrijkere vragen. Zal Belfius meer winst maken, waar de regering-De Croo van uitgaat, zodat de bank een hoger dividend kan uitkeren? Dat is twijfelachtig, want de economische toekomst oogt onzeker. En hoe autonoom is de raad van bestuur van Belfius? Kan die vrij beslissen hoeveel hij als winst aan de aandeelhouders uitkeert? De Tijd staat niet alleen met zijn conclusie dat de regering-De Croo Belfius als haar persoonlijke Mister Cash lijkt te beschouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content