Antwerps schepen Tom Meeuws (Vooruit) stapt uit de politiek: ‘Ik ben moe’

Tom Meeuws © Belga

Antwerps schepen voor onder meer Sociale Zaken Tom Meeuws (53) stopt met onmiddellijke ingang met politiek. Dat heeft zijn partij Vooruit zondagavond bekendgemaakt. Huidig gemeenteraadslid en voormalig lokaal afdelingsvoorzitter Tatjana Scheck volgt Meeuws op in het schepencollege.

In een eerste reactie via Vooruit laat Meeuws optekenen dat hij zijn ‘werkkracht en levenslust niet langer meer kan offeren aan de politiek zoals die vandaag bedreven wordt’, en er daarom mee ophoudt. ‘Ik stop als schepen en gemeenteraadslid omdat ik moe ben’, zegt hij nog. ‘En hét ook een beetje moe ben. De laatste weken voelde ik mijn energie afnemen.’

Vooruit zegt de beslissing van Meeuws te betreuren, maar ook te respecteren. ‘We zijn Tom dankbaar voor zijn inzet in het bestuur de afgelopen vijf jaar’, klinkt het bij Vooruit Antwerpen. ‘Het is onder zijn beleid dat het sociale middenveld opnieuw op de kaart werd gezet in de stad en dat Antwerpen op een sociaal rechtvaardige manier aan de kop van het peloton plaatsnam in de klimaatambities. Als schepen van leefmilieu zette Tom zich tomeloos in voor een meer leefbare stad.’

Gemeenteraadslid Tatjana Scheck (49) wordt nu voorgedragen aan het partijbestuur om Meeuws op te volgen als schepen. Die beslissing wordt naar verwachting eerstdaags officieel genomen. Scheck moet naast schepenen Jinnih Beels (als lijsttrekker) en Karim Bachar ook een van de boegbeelden van de verkiezingscampagne worden voor oktober.

Tom Meeuws was nog maar sinds 2018 schepen in Antwerpen, nadat hij samen met Jinnih Beels het toenmalige sp.a – nu Vooruit – na een afwezigheid van één legislatuur weer in het stadsbestuur had geloodst. Meeuws was politiek actief sinds 2016 en zette aanvankelijk een kartel (‘Samen’) op tussen sp.a en Groen. Toen aan het licht kwam dat Meeuws mogelijk ernstige fouten had gemaakt toen hij directeur was van De Lijn Antwerpen (2013-2015), wilde hij een stap opzij zetten, maar de lokale afdeling van sp.a overtuigde hem om toch aan de verkiezingscampagne van 2018 deel te nemen. Groen hield de samenwerking daarop voor bekeken. Uiteindelijk zou Meeuws in 2019 buiten vervolging worden gesteld. Hij was op dat moment al toegetreden tot het stadsbestuur.

Meeuws was als schepen bevoegd voor Sociale Zaken, Armoedebestrijding, Samenlevingsopbouw, Leefmilieu, Erediensten en Sociale Economie. Hij was ook voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Diensten, het voormalige OCMW. Als Tatjana Scheck inderdaad wordt aangeduid als zijn opvolger, zal ze in principe al die bevoegdheden overnemen.  Tatjana Scheck was al gemeenteraadslid en is verder een gevierd violiste. Van 2020 tot 2022 was ze ook voorzitter van de lokale afdeling van de socialisten.

Partner Content