Dat deelt minister De Crem donderdag mee, kort voor de installatievergadering van de Kamer. Hij lijkt aan te sturen op het einde van zijn nationale politieke loopbaan.

De Crem was in de vorige regering staatssecretaris voor Buitenlandse Handel. Het zag er naar uit dat zijn carrière in de nationale politiek daarmee zou aflopen. Door de val van de regering na het vertrek van N-VA kwam De Crem opnieuw prominenter in beeld als minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid en werd hij ook lijsttrekker in Oost-Vlaanderen voor CD&V.

Jan Briers

Door de eed niet af te leggen, maakt hij de weg vrij voor Jan Briers, die de eerste opvolger op de CD&V-lijst was. De Crem zegt donderdag dat hij dat bij de lijstsamenstelling in het vooruitzicht heeft gesteld. 'Onmiddellijk bij zijn aantreden als Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid in december 2018, bevestigde hij dat hij uit plichtsbesef in de politieke crisis, ontstaan na het vertrek van de N-VA uit de Federale Regering, de verantwoordelijkheid van Veiligheid en Binnenlandse Zaken op zich nam, om aansluitend het burgemeestersambt van de nieuwe fusiegemeente Aalter op te nemen', luidt het in een mededeling.

Dat laatste doet vermoeden dat De Crem zijn afscheid uit de nationale politiek aankondigt, al is hij nog minister in de ontslagnemende regering.

Verrassing

Briers wist naar eigen zeggen pas donderdagmorgen met zekerheid dat hij donderdagnamiddag de eed zou afleggen. 'Dit komt voor mij voor een stuk ook als een verrassing.'

'We wisten al langer dat hij meer met zijn gemeente Aalter wou bezig zijn. Hij had al laten aanvoelen dat een parlementair zitje niet meer tot zijn prioriteiten behoort. We wisten dat Pieter afscheid ging nemen, maar we wisten niet dat het vandaag ging zijn', zegt Briers.

Met Briers komt er voor het eerst een gewezen gouverneur in het parlement. 'Normaal is het omgekeerd en is men eerst parlementslid en later gouverneur. Ik maak de omgekeerde beweging.' Briers wil zijn ervaring als gouverneur gebruiken in de Kamer, bijvoorbeeld rond veiligheidsbeleid. 'Ik heb zes jaar in de veiligheid gewerkt', aldus Briers.

Dat deelt minister De Crem donderdag mee, kort voor de installatievergadering van de Kamer. Hij lijkt aan te sturen op het einde van zijn nationale politieke loopbaan.De Crem was in de vorige regering staatssecretaris voor Buitenlandse Handel. Het zag er naar uit dat zijn carrière in de nationale politiek daarmee zou aflopen. Door de val van de regering na het vertrek van N-VA kwam De Crem opnieuw prominenter in beeld als minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid en werd hij ook lijsttrekker in Oost-Vlaanderen voor CD&V. Jan BriersDoor de eed niet af te leggen, maakt hij de weg vrij voor Jan Briers, die de eerste opvolger op de CD&V-lijst was. De Crem zegt donderdag dat hij dat bij de lijstsamenstelling in het vooruitzicht heeft gesteld. 'Onmiddellijk bij zijn aantreden als Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid in december 2018, bevestigde hij dat hij uit plichtsbesef in de politieke crisis, ontstaan na het vertrek van de N-VA uit de Federale Regering, de verantwoordelijkheid van Veiligheid en Binnenlandse Zaken op zich nam, om aansluitend het burgemeestersambt van de nieuwe fusiegemeente Aalter op te nemen', luidt het in een mededeling. Dat laatste doet vermoeden dat De Crem zijn afscheid uit de nationale politiek aankondigt, al is hij nog minister in de ontslagnemende regering.VerrassingBriers wist naar eigen zeggen pas donderdagmorgen met zekerheid dat hij donderdagnamiddag de eed zou afleggen. 'Dit komt voor mij voor een stuk ook als een verrassing.''We wisten al langer dat hij meer met zijn gemeente Aalter wou bezig zijn. Hij had al laten aanvoelen dat een parlementair zitje niet meer tot zijn prioriteiten behoort. We wisten dat Pieter afscheid ging nemen, maar we wisten niet dat het vandaag ging zijn', zegt Briers.Met Briers komt er voor het eerst een gewezen gouverneur in het parlement. 'Normaal is het omgekeerd en is men eerst parlementslid en later gouverneur. Ik maak de omgekeerde beweging.' Briers wil zijn ervaring als gouverneur gebruiken in de Kamer, bijvoorbeeld rond veiligheidsbeleid. 'Ik heb zes jaar in de veiligheid gewerkt', aldus Briers.