Close zegt aan het VRT-programma Terzake dat er 'verbeteringen' moeten worden aangebracht aan de politieprocedures, maar een fusie noemt de PS'er slechts een 'slogan'.

Nadat de nationale voetbalploeg van Marokko zich zaterdagavond ten koste van Ivoorkust wist te plaatsen voor het WK Voetbal in Rusland zakten enkele honderden supporters af naar het Beursplein. Daar braken al snel rellen uit tussen amokmakers en de ordediensten. In de buurt rond de Beurs vernielden en plunderden vandalen winkels en staken ze verschillende wagens in brand. Een twintigtal agenten raakten gewond, niemand werd opgepakt.

'Onaanvaardbaar', noemt Close de feiten van zaterdagavond. 'Hier is geen verklaring voor. Het zijn vandalen.' De Brusselse burgemeester beseft dat het voor de bevolking 'moeilijk te begrijpen is' dat er uiteindelijk niemand werd opgepakt. 'De eerste taak van de politie was om de rust terug te brengen. Ze heeft een goede job gedaan', aldus Close. 'Nu is het tijd voor arrestaties.'

En ook voor een evaluatie. Maandagvoormiddag vond er al een debriefing plaats van de incidenten. 'Misschien moeten we de procedures verbeteren', zei Close daarover. Een politiefusie, waar verschillende politieke fracties om vragen, is niet aan de orde. 'Slogans', zegt Close daarover. 'Er is al een goede samenwerking tussen de verschillende politiezones. Een fusie is niet de juiste oplossing.'

Brusselse politie kreeg al 300 mails met beeldmateriaal

Sinds de Brusselse politie een oproep heeft gedaan om haar beeldmateriaal te bezorgen van de rellen van zaterdagavond, zijn er al 300 mails, telefonische oproepen, Facebookberichten en foto's en video's overgemaakt. Dat meldt politiewoordvoerder Olivier Slosse. Bij de rellen raakten één burger en 22 agenten gewond. Eén van die agenten ligt volgens politiebronnen met verlammingsverschijnselen op de afdeling intensieve zorgen van het ziekenhuis. Tot nu toe werd één verdachte opgepakt maar die werd na verhoor vrijgelaten.

Na afloop van de kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap voetbal tussen Marokko en Ivoorkust kwam het zaterdagavond tot rellen aan de Beurs en op de Lemonnierlaan. Een 300-tal mensen liepen over wagens, beschadigden straatmeubilair en voorbereidingen voor Winterpret en bekogelden de politie. Ook werden wagens in brand gestoken en verschillende winkels geplunderd. De politie zette meermaals het waterkanon in om de relschoppers terug te drijven maar pas rond 0.30 uur keerde de rust weer. Zondag meldden de politie en het Brussels parket dat iedereen die beelden had van de rellen die via het emailadres zpz.polbru.info@police.belgium.eu aan de Brusselse politie kon bezorgen.

Close zegt aan het VRT-programma Terzake dat er 'verbeteringen' moeten worden aangebracht aan de politieprocedures, maar een fusie noemt de PS'er slechts een 'slogan'. Nadat de nationale voetbalploeg van Marokko zich zaterdagavond ten koste van Ivoorkust wist te plaatsen voor het WK Voetbal in Rusland zakten enkele honderden supporters af naar het Beursplein. Daar braken al snel rellen uit tussen amokmakers en de ordediensten. In de buurt rond de Beurs vernielden en plunderden vandalen winkels en staken ze verschillende wagens in brand. Een twintigtal agenten raakten gewond, niemand werd opgepakt. 'Onaanvaardbaar', noemt Close de feiten van zaterdagavond. 'Hier is geen verklaring voor. Het zijn vandalen.' De Brusselse burgemeester beseft dat het voor de bevolking 'moeilijk te begrijpen is' dat er uiteindelijk niemand werd opgepakt. 'De eerste taak van de politie was om de rust terug te brengen. Ze heeft een goede job gedaan', aldus Close. 'Nu is het tijd voor arrestaties.' En ook voor een evaluatie. Maandagvoormiddag vond er al een debriefing plaats van de incidenten. 'Misschien moeten we de procedures verbeteren', zei Close daarover. Een politiefusie, waar verschillende politieke fracties om vragen, is niet aan de orde. 'Slogans', zegt Close daarover. 'Er is al een goede samenwerking tussen de verschillende politiezones. Een fusie is niet de juiste oplossing.' Sinds de Brusselse politie een oproep heeft gedaan om haar beeldmateriaal te bezorgen van de rellen van zaterdagavond, zijn er al 300 mails, telefonische oproepen, Facebookberichten en foto's en video's overgemaakt. Dat meldt politiewoordvoerder Olivier Slosse. Bij de rellen raakten één burger en 22 agenten gewond. Eén van die agenten ligt volgens politiebronnen met verlammingsverschijnselen op de afdeling intensieve zorgen van het ziekenhuis. Tot nu toe werd één verdachte opgepakt maar die werd na verhoor vrijgelaten.Na afloop van de kwalificatiewedstrijd voor het wereldkampioenschap voetbal tussen Marokko en Ivoorkust kwam het zaterdagavond tot rellen aan de Beurs en op de Lemonnierlaan. Een 300-tal mensen liepen over wagens, beschadigden straatmeubilair en voorbereidingen voor Winterpret en bekogelden de politie. Ook werden wagens in brand gestoken en verschillende winkels geplunderd. De politie zette meermaals het waterkanon in om de relschoppers terug te drijven maar pas rond 0.30 uur keerde de rust weer. Zondag meldden de politie en het Brussels parket dat iedereen die beelden had van de rellen die via het emailadres zpz.polbru.info@police.belgium.eu aan de Brusselse politie kon bezorgen.