De lokale politie van de zone Brussel Hoofdstad/Elsene doet een oproep aan iedereen die beeldmateriaal heeft van de rellen die zaterdagavond plaatsvonden in het Brusselse stadscentrum. Al dat beeldmateriaal kan via email overgemaakt worden aan de gerechtelijke taskforce die binnen de zone werd opgericht om de daders te identificeren, klinkt het op twitter.

Zaterdagavond en -nacht werd niemand opgepakt, maar de politie zal de beelden van de bewakingscamera's gebruiken om de daders te identificeren, zo werd zondag al aangekondigd. "Alle beeldmateriaal over de rellen en plunderingen mogen overgemaakt worden via het volgende adres zpz.polbru.info@police.belgium.eu aan de gerechtelijke taskforce van de zone die werd opgericht ter identificatie van de daders", zo meldt de Brusselse politie nu op twitter.

Bij de relletjes in het centrum van Brussel zijn zaterdagavond 22 politieagenten gewond geraakt. Er raakte ook een burger gewond die naar het ziekenhuis werd gebracht, maar het is niet zeker of die bij de opstootjes betrokken was.

Dat zegt Oliver Slosse, commissaris bij de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene. De relschoppers staken ook twee wagens in brand en plunderden verschillende winkels. Voorlopig is niemand opgepakt maar de politie zal de camerabeelden uit de buurt gebruiken om de daders te identificeren.

Op het Beursplein werden voorbereidingen voor Winterpret vernield. Twee voertuigen werden in brand gestoken, onder meer een auto op het Fontainasplein. Langs de Lemonierlaan werden winkelruiten ingeslagen en enkele winkels leeggehaald.

De oproerpolitie is tussengekomen en er werd een waterkanon ingezet. De politie werd zelf het doelwit van 'projectielen'.

Voorlopig werd niemand gearresteerd. De politie meet de schade op en vergaart surveillantiebeelden, en op basis van die beelden zullen volgens Olivier Slosse, commissaris voor de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene, gerechtelijke stappen worden ondernomen.

Rond 0u30 was de rust hersteld.

Over de burger die met een ziekenwagen werd afgevoerd zijn geen details gegeven.

Jan Jambon: 'Onaanvaardbaar'

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon reageerde op Twitter:

Over de efficiëntie van het politieoptreden, waarop sommige handelaars kritiek uitten, doet Jambon nog geen uitspraken.

'Wie in de fout gegaan is, zal moeten boeten', reageerde Jan Jambon op Radio 1. 'We zullen het bekijken om in de toekomst dergelijke zaken te vermijden.' Op VTM stelde de minister 'verbaasd te zijn dat niemand is opgepakt'.

Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) uitte op Twitter zijn ongenoegen over het geweld. 'Ik veroordeel de rellen en de vernielingen in het centrum van Brussel. Voetbal moet altijd een feest zijn', klonk het.

'We mogen deze zaken niet relativeren', stelde Sven Gatz (Open Vld), Vlaams minister bevoegd voor Brussel, in De Zevende Dag op Eén. Hij hoopte dat de daders snel via de camerabeelden geïdentificeerd worden en dan met snelrecht berecht worden - 'daarvoor is dat destijds ingesteld'. Hij pleitte ervoor om de verantwoordelijkheid niet bij de politie te leggen of bij de 'Marokkaanse gemeenschap' in zijn geheel.

Kwalificatie

Marokko won zaterdagavond met 0-2 op het veld van Ivoorkust en plaatste zich op die manier voor het WK van aanstaande zomer in Rusland. Na afloop van de wedstrijd verzamelden zich zo'n 300 mensen op de Stalingradlaan om de overwinning te vieren. Van daar trokken ze naar het Beursplein maar daar sloeg de sfeer om.

In meerdere Europese steden werd de overwinning gevierd. Dat was onder meer het geval in het Franse Parijs en ook in de Nederlandse steden Den Haag en Amsterdam. Ook in Den Haag ontaardden de feestelijkheden in onlusten. De politie moest er ingrijpen toen agenten door de supporters werden bekogeld.

Politie zal kritiek op tussenkomst meenemen in evaluatie

In een aantal media klinken kritische geluiden over het optreden van de Brusselse politie bij de rellen van zaterdagavond. Een aantal handelaars deden bij de VRT hun beklag over het feit dat de politie te traag tussenbeide kwam toen hun winkels werden geplunderd, in de Franstalige media vallen dan weer getuigen te horen die vinden dat de politie te snel tussenkwam aan het Beursplein. 'We nemen beide bedenkingen mee in de evaluatie die we van de gebeurtenissen zullen maken', zegt commissaris Olivier Slosse', woordvoerder van de Brusselse lokale politie.

'Het gaat in beide gevallen om legitieme vragen en bedenkingen waar we zeker niet doof voor willen blijven', zegt de politiewoordvoerder. 'We zullen die meenemen en bekijken in onze debriefing. Wel is het zo dat we in dergelijke omstandigheden eerst de orde willen herstellen zodat de hulpdiensten hun werk kunnen doen. Op een bepaald moment werd immers ook de brandweer bekogeld en kon zij haar werk niet doen. Van zodra het veilig is, kunnen we verdergaan en de andere materiële zaken beveiligen. Maar we begrijpen en betreuren natuurlijk dat een aantal mensen zich bedreigd hebben gevoeld.'

Volgens de politie was ze zaterdagavond wel degelijk voorbereid op feestvierders en eventuele rellen. 'Bij dergelijke gelegenheden bestaat altijd het risico dat de zaak uit de hand loopt. Er was vanaf 20.00 uur dan ook een peloton van onze interventiedienst op het terrein aanwezig, met een sproeiwagen en versterking van het interventiekorps van de federale politie. In de loop van de avond hebben we onze tussenkomst opgeschaald met een bijkomend peloton van onze interventiedienst, en kregen we versterking uit twee andere Brusselse politiezones. Na middernacht stuurde de Antwerpse politie ook twee secties in versterking. Maar we zijn wel verrast geworden door de intensiteit en de snelheid waarmee een aantal mensen geplunderd hebben.'

Agenten: 'Mochten niet ingrijpen omdat situatie zou kunnen escaleren'

Op de website van VRT NWS zeggen een aantal agenten dat die uitleg niet klopt met de situatie op het terrein. Volgens vier agenten, die anoniem getuigen, 'was er simpelweg niet genoeg volk voorzien om te kunnen ingrijpen'.

'Op de Lemonnierlaan stelden we vast dat er werd geplunderd. Dat handelszaken werden bestolen. Voor de ogen van een peloton. Er mocht niet ingegrepen worden, omdat de situatie dan wel eens zou kunnen escaleren.'

Brussels burgemeester Philippe Close: 'Agenten hebben professioneel en behoedzaam gereageerd'

De rellen van zaterdagavond zijn 'onaanvaardbaar', vindt ook Brussels burgemeester Philippe Close (PS). Hij heeft lof voor de snelle reactie van de ordediensten, die volgens hem 'professioneel en behoedzaam' hebben gereageerd. Maar oppositielid Bianca Debaets (CD&V) wijst op de verantwoordelijkheid van het Brussels stadsbestuur.

De politie is 'zeer goed opgeleid en voorbereid' en 'is koelbloedig gebleven en is dus snel kunnen tussenkomen, zodat de schade beperkt kon blijven, hoewel nog te groot voor de slachtoffers', stelt de burgemeester in een reactie aan Belga.

Philippe Close, Belga
Philippe Close © Belga

'De prioriteit voor de ordediensten is in deze gevallen 'het herstel van de orde', reageert Philippe Close op de kritiek in de media dat de politie laattijdig zou zijn tussengekomen in de getroffen winkels.

Close gaat het parket vragen om de daders te vervolgen: 'Voetbal met een feest blijven en ik sta steeds open voor feestjes aan de Beurs. Maar wat gebeurd is, is geen feest maar een vernielpartij'

CD&V-gemeenteraadslid en Brussels staatssecretaris Bianca Debaets veroordeelt het geweld, maar wijst tegelijkertijd met een beschuldigende vinger naar het Brussels stadsbestuur dat volgens haar de andere kant uitkijkt: 'Het geweld op de politie en de aangerichte vernielingen zijn volstrekt onaanvaardbaar. Hier zijn geen excuses voor. Ik ben blij dat dit ook binnen de Marokkaanse gemeenschap scherp wordt afgewezen. Ik hoop dat de schuldigen streng worden gestraft. Verder is er dringend actie nodig in deze wijken: op amper 2 straten van de Grote Markt wordt de buurt geteisterd door straatbendes. Dealen, straatintimidatie, overvallen en inbraken zijn er schering en inslag. Elke Brusselaar weet dat. Waarom heeft het stadsbestuur de situatie zo laten escaleren? '

Debaets benadrukt dat ze veel waardering heeft voor de politie, 'maar net als vele andere Brusselaars stel ik me wel vragen. Waren er voldoende manschappen beschikbaar? Liep de samenwerking met de andere zones vlot? Waarom waren die dan niet sneller ter plaatse? Waarom zijn er geen arrestaties verricht? Wordt het zo niet erg moeilijk om de schuldigen voor de rechtbank te brengen en streng te straffen? Wellicht kunnen er lessen worden getrokken om herhaling te voorkomen.'

Brussels parlementslid Dominiek Lootens (Vlaams Belang) eist dat er 'eindelijk eens ernstige maatregelen worden genomen tegen dit soort van terugkerend gratuit geweld in Brussel'.

De getroffen winkeliers in Brussel zijn volgens hem ook niet te spreken over het slappe optreden van de Brusselse politie. 'We werden gecontacteerd door een winkeluitbater wiens zaak door de relschoppende allochtonen volledig werd vernield en waarvan de inboedel grotendeels werd gestolen. De daders hadden bijna een half uur de tijd om de winkel niet alleen te vernielen, maar zelfs ook om er brand te stichten. Wetende dat er boven de winkel ook mensen wonen, had dit een dodelijk drama kunnen worden'.

Politievakbond: 'Wij hebben de indruk dat er geen lessen getrokken zijn uit het verleden'

Politievakbond VSOA vraagt dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dringend een Hoog Overlegcomité organiseert naar aanleiding van de rellen van zaterdagavond in hartje Brussel. 'We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat men geen lessen heeft getrokken uit het verleden en dat de collega's op het terrein daar telkens het slachtoffer van zijn.'

Zaterdagavond maakten enkele honderden relschoppers amok in het centrum van Brussel naar aanleiding van de kwalificatie van Marokko voor het WK Voetbal. Enkele handelszaken werden kort en klein geslagen, auto's in brand gestoken, bussen bekogeld met projectielen en straatmeubilair vernield. Er raakte ook een twintigtal mensen gewond, voornamelijk politieagenten. De politie kreeg na afloop heel wat kritiek over zich heen. Zo zouden ze veel te laat hebben ingegrepen en werd ook niemand gearresteerd. Maar bij agenten zelf valt te horen dat er te weinig manschappen voorzien waren en dat ze ook niet overal de toestemming kregen om in te grijpen.

Dat minister Jambon zich vragen stelt bij het feit dat niemand werd gearresteerd, begrijpen ze bij VSOA. 'Dat is inderdaad een terechte vraag.'

Maar dat Brussels burgemeester Philippe Close (PS) beweert dat dat de politiediensten wél voorbereid waren op rellen, kan op veel minder begrip rekenen. 'We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat men geen lessen heeft getrokken uit het verleden, en dat de collega's op het terrein daar telkens het slachtoffer van zijn', klinkt het in een persmededeling. 'Gezien de gevolgen en de alweer vele gewonden, is het logisch dat wij ons vragen stellen omtrent de voorbereiding, het gevoerde beleid, de voorafgaande risicoanalyses, de ingezette capaciteit en de beschikbare middelen.'

De vakbond is van plan om minister Jambon te vragen om een dringend Hoog Overlegcomité voor de politiediensten te organiseren, vergelijkbaar met de comités voor preventie en bescherming op het werk. 'We verwachten daar een volledige documentatie en duidelijke antwoorden van de verantwoordelijke overheid. Mocht blijken dat men nog steeds geen lessen getrokken heeft uit het verleden, zullen we de minister vragen om zijn verantwoordelijkheid op te nemen en duidelijke maatregelen te nemen.'

De lokale politie van de zone Brussel Hoofdstad/Elsene doet een oproep aan iedereen die beeldmateriaal heeft van de rellen die zaterdagavond plaatsvonden in het Brusselse stadscentrum. Al dat beeldmateriaal kan via email overgemaakt worden aan de gerechtelijke taskforce die binnen de zone werd opgericht om de daders te identificeren, klinkt het op twitter. Zaterdagavond en -nacht werd niemand opgepakt, maar de politie zal de beelden van de bewakingscamera's gebruiken om de daders te identificeren, zo werd zondag al aangekondigd. "Alle beeldmateriaal over de rellen en plunderingen mogen overgemaakt worden via het volgende adres zpz.polbru.info@police.belgium.eu aan de gerechtelijke taskforce van de zone die werd opgericht ter identificatie van de daders", zo meldt de Brusselse politie nu op twitter. Bij de relletjes in het centrum van Brussel zijn zaterdagavond 22 politieagenten gewond geraakt. Er raakte ook een burger gewond die naar het ziekenhuis werd gebracht, maar het is niet zeker of die bij de opstootjes betrokken was. Dat zegt Oliver Slosse, commissaris bij de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene. De relschoppers staken ook twee wagens in brand en plunderden verschillende winkels. Voorlopig is niemand opgepakt maar de politie zal de camerabeelden uit de buurt gebruiken om de daders te identificeren.Op het Beursplein werden voorbereidingen voor Winterpret vernield. Twee voertuigen werden in brand gestoken, onder meer een auto op het Fontainasplein. Langs de Lemonierlaan werden winkelruiten ingeslagen en enkele winkels leeggehaald.De oproerpolitie is tussengekomen en er werd een waterkanon ingezet. De politie werd zelf het doelwit van 'projectielen'. Voorlopig werd niemand gearresteerd. De politie meet de schade op en vergaart surveillantiebeelden, en op basis van die beelden zullen volgens Olivier Slosse, commissaris voor de zone Brussel-Hoofdstad-Elsene, gerechtelijke stappen worden ondernomen.Rond 0u30 was de rust hersteld.Over de burger die met een ziekenwagen werd afgevoerd zijn geen details gegeven.Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon reageerde op Twitter:Over de efficiëntie van het politieoptreden, waarop sommige handelaars kritiek uitten, doet Jambon nog geen uitspraken. 'Wie in de fout gegaan is, zal moeten boeten', reageerde Jan Jambon op Radio 1. 'We zullen het bekijken om in de toekomst dergelijke zaken te vermijden.' Op VTM stelde de minister 'verbaasd te zijn dat niemand is opgepakt'.Ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) uitte op Twitter zijn ongenoegen over het geweld. 'Ik veroordeel de rellen en de vernielingen in het centrum van Brussel. Voetbal moet altijd een feest zijn', klonk het. 'We mogen deze zaken niet relativeren', stelde Sven Gatz (Open Vld), Vlaams minister bevoegd voor Brussel, in De Zevende Dag op Eén. Hij hoopte dat de daders snel via de camerabeelden geïdentificeerd worden en dan met snelrecht berecht worden - 'daarvoor is dat destijds ingesteld'. Hij pleitte ervoor om de verantwoordelijkheid niet bij de politie te leggen of bij de 'Marokkaanse gemeenschap' in zijn geheel. Marokko won zaterdagavond met 0-2 op het veld van Ivoorkust en plaatste zich op die manier voor het WK van aanstaande zomer in Rusland. Na afloop van de wedstrijd verzamelden zich zo'n 300 mensen op de Stalingradlaan om de overwinning te vieren. Van daar trokken ze naar het Beursplein maar daar sloeg de sfeer om. In meerdere Europese steden werd de overwinning gevierd. Dat was onder meer het geval in het Franse Parijs en ook in de Nederlandse steden Den Haag en Amsterdam. Ook in Den Haag ontaardden de feestelijkheden in onlusten. De politie moest er ingrijpen toen agenten door de supporters werden bekogeld. In een aantal media klinken kritische geluiden over het optreden van de Brusselse politie bij de rellen van zaterdagavond. Een aantal handelaars deden bij de VRT hun beklag over het feit dat de politie te traag tussenbeide kwam toen hun winkels werden geplunderd, in de Franstalige media vallen dan weer getuigen te horen die vinden dat de politie te snel tussenkwam aan het Beursplein. 'We nemen beide bedenkingen mee in de evaluatie die we van de gebeurtenissen zullen maken', zegt commissaris Olivier Slosse', woordvoerder van de Brusselse lokale politie.'Het gaat in beide gevallen om legitieme vragen en bedenkingen waar we zeker niet doof voor willen blijven', zegt de politiewoordvoerder. 'We zullen die meenemen en bekijken in onze debriefing. Wel is het zo dat we in dergelijke omstandigheden eerst de orde willen herstellen zodat de hulpdiensten hun werk kunnen doen. Op een bepaald moment werd immers ook de brandweer bekogeld en kon zij haar werk niet doen. Van zodra het veilig is, kunnen we verdergaan en de andere materiële zaken beveiligen. Maar we begrijpen en betreuren natuurlijk dat een aantal mensen zich bedreigd hebben gevoeld.' Volgens de politie was ze zaterdagavond wel degelijk voorbereid op feestvierders en eventuele rellen. 'Bij dergelijke gelegenheden bestaat altijd het risico dat de zaak uit de hand loopt. Er was vanaf 20.00 uur dan ook een peloton van onze interventiedienst op het terrein aanwezig, met een sproeiwagen en versterking van het interventiekorps van de federale politie. In de loop van de avond hebben we onze tussenkomst opgeschaald met een bijkomend peloton van onze interventiedienst, en kregen we versterking uit twee andere Brusselse politiezones. Na middernacht stuurde de Antwerpse politie ook twee secties in versterking. Maar we zijn wel verrast geworden door de intensiteit en de snelheid waarmee een aantal mensen geplunderd hebben.'Op de website van VRT NWS zeggen een aantal agenten dat die uitleg niet klopt met de situatie op het terrein. Volgens vier agenten, die anoniem getuigen, 'was er simpelweg niet genoeg volk voorzien om te kunnen ingrijpen'.'Op de Lemonnierlaan stelden we vast dat er werd geplunderd. Dat handelszaken werden bestolen. Voor de ogen van een peloton. Er mocht niet ingegrepen worden, omdat de situatie dan wel eens zou kunnen escaleren.' De rellen van zaterdagavond zijn 'onaanvaardbaar', vindt ook Brussels burgemeester Philippe Close (PS). Hij heeft lof voor de snelle reactie van de ordediensten, die volgens hem 'professioneel en behoedzaam' hebben gereageerd. Maar oppositielid Bianca Debaets (CD&V) wijst op de verantwoordelijkheid van het Brussels stadsbestuur. De politie is 'zeer goed opgeleid en voorbereid' en 'is koelbloedig gebleven en is dus snel kunnen tussenkomen, zodat de schade beperkt kon blijven, hoewel nog te groot voor de slachtoffers', stelt de burgemeester in een reactie aan Belga. 'De prioriteit voor de ordediensten is in deze gevallen 'het herstel van de orde', reageert Philippe Close op de kritiek in de media dat de politie laattijdig zou zijn tussengekomen in de getroffen winkels. Close gaat het parket vragen om de daders te vervolgen: 'Voetbal met een feest blijven en ik sta steeds open voor feestjes aan de Beurs. Maar wat gebeurd is, is geen feest maar een vernielpartij' CD&V-gemeenteraadslid en Brussels staatssecretaris Bianca Debaets veroordeelt het geweld, maar wijst tegelijkertijd met een beschuldigende vinger naar het Brussels stadsbestuur dat volgens haar de andere kant uitkijkt: 'Het geweld op de politie en de aangerichte vernielingen zijn volstrekt onaanvaardbaar. Hier zijn geen excuses voor. Ik ben blij dat dit ook binnen de Marokkaanse gemeenschap scherp wordt afgewezen. Ik hoop dat de schuldigen streng worden gestraft. Verder is er dringend actie nodig in deze wijken: op amper 2 straten van de Grote Markt wordt de buurt geteisterd door straatbendes. Dealen, straatintimidatie, overvallen en inbraken zijn er schering en inslag. Elke Brusselaar weet dat. Waarom heeft het stadsbestuur de situatie zo laten escaleren? ' Debaets benadrukt dat ze veel waardering heeft voor de politie, 'maar net als vele andere Brusselaars stel ik me wel vragen. Waren er voldoende manschappen beschikbaar? Liep de samenwerking met de andere zones vlot? Waarom waren die dan niet sneller ter plaatse? Waarom zijn er geen arrestaties verricht? Wordt het zo niet erg moeilijk om de schuldigen voor de rechtbank te brengen en streng te straffen? Wellicht kunnen er lessen worden getrokken om herhaling te voorkomen.' Brussels parlementslid Dominiek Lootens (Vlaams Belang) eist dat er 'eindelijk eens ernstige maatregelen worden genomen tegen dit soort van terugkerend gratuit geweld in Brussel'. De getroffen winkeliers in Brussel zijn volgens hem ook niet te spreken over het slappe optreden van de Brusselse politie. 'We werden gecontacteerd door een winkeluitbater wiens zaak door de relschoppende allochtonen volledig werd vernield en waarvan de inboedel grotendeels werd gestolen. De daders hadden bijna een half uur de tijd om de winkel niet alleen te vernielen, maar zelfs ook om er brand te stichten. Wetende dat er boven de winkel ook mensen wonen, had dit een dodelijk drama kunnen worden'. Politievakbond VSOA vraagt dat minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dringend een Hoog Overlegcomité organiseert naar aanleiding van de rellen van zaterdagavond in hartje Brussel. 'We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat men geen lessen heeft getrokken uit het verleden en dat de collega's op het terrein daar telkens het slachtoffer van zijn.' Zaterdagavond maakten enkele honderden relschoppers amok in het centrum van Brussel naar aanleiding van de kwalificatie van Marokko voor het WK Voetbal. Enkele handelszaken werden kort en klein geslagen, auto's in brand gestoken, bussen bekogeld met projectielen en straatmeubilair vernield. Er raakte ook een twintigtal mensen gewond, voornamelijk politieagenten. De politie kreeg na afloop heel wat kritiek over zich heen. Zo zouden ze veel te laat hebben ingegrepen en werd ook niemand gearresteerd. Maar bij agenten zelf valt te horen dat er te weinig manschappen voorzien waren en dat ze ook niet overal de toestemming kregen om in te grijpen. Dat minister Jambon zich vragen stelt bij het feit dat niemand werd gearresteerd, begrijpen ze bij VSOA. 'Dat is inderdaad een terechte vraag.' Maar dat Brussels burgemeester Philippe Close (PS) beweert dat dat de politiediensten wél voorbereid waren op rellen, kan op veel minder begrip rekenen. 'We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat men geen lessen heeft getrokken uit het verleden, en dat de collega's op het terrein daar telkens het slachtoffer van zijn', klinkt het in een persmededeling. 'Gezien de gevolgen en de alweer vele gewonden, is het logisch dat wij ons vragen stellen omtrent de voorbereiding, het gevoerde beleid, de voorafgaande risicoanalyses, de ingezette capaciteit en de beschikbare middelen.' De vakbond is van plan om minister Jambon te vragen om een dringend Hoog Overlegcomité voor de politiediensten te organiseren, vergelijkbaar met de comités voor preventie en bescherming op het werk. 'We verwachten daar een volledige documentatie en duidelijke antwoorden van de verantwoordelijke overheid. Mocht blijken dat men nog steeds geen lessen getrokken heeft uit het verleden, zullen we de minister vragen om zijn verantwoordelijkheid op te nemen en duidelijke maatregelen te nemen.'