De nieuwe SP.A-voorzitter John Crombez lijkt ook de PVDA te willen betrekken bij de gesprekken over een mogelijk links initiatief voor de Antwerpse verkiezingen van 2018.

Peter Mertens: Dat is een belangrijk debat. In Antwerpen was de PVDA in 2012 en 2014 goed voor acht à negen procent van de stemmen. Als de progressieven Antwerpen willen heroveren, kunnen wij ons gewicht in de schaal leggen om de balans opnieuw naar links te laten overhellen. Bart De Wever laat graag uitschijnen dat Antwerpen een rechtse stad is, maar dat is helemaal niet zo. Antwerpen is een verdeelde stad. In weinig steden heeft links zo veel toekomst als in Antwerpen. Dat zagen we vorig jaar al tijdens de verkiezingsdebatten voor scholieren. Ik heb er in Antwerpen niet één verloren, meestal met Groen op de tweede plaats. De N-VA kwam er zo goed als nergens aan te pas.

Als Crombez u vraagt, hapt u toe?

Mertens: We stappen niet zomaar mee in eender welk initiatief. Maar als er een goed voorstel komt, zullen we zeker overwegen om mee te doen. Wij willen Bart De Wever helpen onttronen in Antwerpen, ja. Dat zou de eerste belangrijke nederlaag van Bart De Wever zijn. Dat kan gevolgen hebben voor de politieke kaart in het hele land. De inzet is dus hoog. Maar Borgerhout en Antwerpen zijn België of Europa niet. Daar heeft de sociaaldemocratie gekozen voor een hardvochtig monetair verhaal. Daar werken wij niet samen met de SP.A, en ook niet met Groen.

U bent koele minnaars, meer niet.

Mertens: Dat klinkt te negatief. Met John Crombez ben ik on speaking terms: als het nodig is, kan ik hem bellen. En in de Antwerpse gemeenteraad zat ik naast Meyrem Almaci van Groen. Dat contact is uitstekend, al houdt ze nooit op met praten. (lacht) Onze persoonlijke relaties zijn dus beter dan ooit. Het interesseert mij overigens niet om de Groen-kiezers van Zurenborg te overtuigen om PVDA te stemmen. In een volkswijk als de Luchtbal een deel van de nieuwe N-VA-stemmers overhalen om voor de PVDA te kiezen: dát zou ik een politiek significante overwinning vinden. En daar werken we aan, door elke dag opnieuw uit te leggen hoezeer de N-VA in de zakken van de mensen zit: met de hogere btw op elektriciteit, de indexsprong, de verhoging van de pensioenleeftijd enzovoort.

Het volledige interview leest u in Knack van 5 augustus

De nieuwe SP.A-voorzitter John Crombez lijkt ook de PVDA te willen betrekken bij de gesprekken over een mogelijk links initiatief voor de Antwerpse verkiezingen van 2018. Peter Mertens: Dat is een belangrijk debat. In Antwerpen was de PVDA in 2012 en 2014 goed voor acht à negen procent van de stemmen. Als de progressieven Antwerpen willen heroveren, kunnen wij ons gewicht in de schaal leggen om de balans opnieuw naar links te laten overhellen. Bart De Wever laat graag uitschijnen dat Antwerpen een rechtse stad is, maar dat is helemaal niet zo. Antwerpen is een verdeelde stad. In weinig steden heeft links zo veel toekomst als in Antwerpen. Dat zagen we vorig jaar al tijdens de verkiezingsdebatten voor scholieren. Ik heb er in Antwerpen niet één verloren, meestal met Groen op de tweede plaats. De N-VA kwam er zo goed als nergens aan te pas.Als Crombez u vraagt, hapt u toe?Mertens: We stappen niet zomaar mee in eender welk initiatief. Maar als er een goed voorstel komt, zullen we zeker overwegen om mee te doen. Wij willen Bart De Wever helpen onttronen in Antwerpen, ja. Dat zou de eerste belangrijke nederlaag van Bart De Wever zijn. Dat kan gevolgen hebben voor de politieke kaart in het hele land. De inzet is dus hoog. Maar Borgerhout en Antwerpen zijn België of Europa niet. Daar heeft de sociaaldemocratie gekozen voor een hardvochtig monetair verhaal. Daar werken wij niet samen met de SP.A, en ook niet met Groen.U bent koele minnaars, meer niet.Mertens: Dat klinkt te negatief. Met John Crombez ben ik on speaking terms: als het nodig is, kan ik hem bellen. En in de Antwerpse gemeenteraad zat ik naast Meyrem Almaci van Groen. Dat contact is uitstekend, al houdt ze nooit op met praten. (lacht) Onze persoonlijke relaties zijn dus beter dan ooit. Het interesseert mij overigens niet om de Groen-kiezers van Zurenborg te overtuigen om PVDA te stemmen. In een volkswijk als de Luchtbal een deel van de nieuwe N-VA-stemmers overhalen om voor de PVDA te kiezen: dát zou ik een politiek significante overwinning vinden. En daar werken we aan, door elke dag opnieuw uit te leggen hoezeer de N-VA in de zakken van de mensen zit: met de hogere btw op elektriciteit, de indexsprong, de verhoging van de pensioenleeftijd enzovoort.