Personeel kerncentrales vraagt om ook Doel 3 en Tihange 2 langer open te houden

Koeltorens van een kerncentrale (archiefbeeld) © /

Het personeel van de Belgische kerncentrales vraagt om ook Doel 3 en Tihange 2, de reactoren met waterstofinsluitsels of ‘scheurtjes’ in de volksmond, langer open te houden. Dat staat in een open brief aan de regering.

Volgens een vakbondsbron aan de VRT geniet die ‘ruime steun’ bij het personeel. Uitbater Engie laat in een reactie op de brief weten dat zo’n verlenging uitgesloten is.

Verlenging Doel 4 en Tihange 3

De federale regering besliste in het licht van de energiecrisis eerder al om met uitbater Engie te onderhandelen over de verlenging van de levensduur van de jongste Belgische kerncentrales, die van Doel 4 en Tihange 3.

Maar volgens het personeel van de kerncentrales komen ook Doel 3 en Tihange 2, oudere reactoren die kampen met waterstofvlokken in de reactorwand en daarom de bijnaam ‘scheurtjescentrales’ kregen, in aanmerking voor een levensduurverlenging.

Twee gigawatt

Nochtans sluit Doel 3 normaal gezien eind volgende maand al de deuren, Tihange 2 volgt in februari volgend jaar.

‘Niemand lijkt te beseffen dat we met de aanstaande sluiting van Doel 3 enTihange 2 twee gigawatt aan CO2-arme elektriciteit liquideren. Een onbegrijpelijk scenario middenin een oorlogssituatie en energiebevoorradings- en financiële crisis’, klinkt het in de open brief van het personeel.

‘Iedere middelgrote kernreactor die open blijft, bespaart jaarlijks het equivalent gasverbruik van 1,2 miljoen Vlaamse gezinnen. Iedere kilowattuur die lokaal wordt opgewekt hoeft niet uit Rusland te komen. Iedere kilowattuur die CO2-arm wordt opgewekt, schaadt het klimaat niet.’

Risicoanalyse

Uitbater Engie noemde de verlenging van Doel 3 en Tihange 2 vorige maand al onmogelijk om veiligheids- en technische redenen. Veiligheidsautoriteit FANC heeft tot nog toe geen vraag gekregen van Engie om een risicoanalyse te maken, klinkt het daar. De nucleaire waakhond kan dan ook geen uitspraken doen over een mogelijke verlenging van Doel 3 of Tihange 2.

Volgens de briefschrijvers ‘vragen uitzonderlijke tijden om uitzonderlijke maatregelen’ en moet de regering het FANC zo snel mogelijk vragen om een eventuele verlenging van Doel 3 en Tihange 2 te evalueren.

Engie herhaalt: ‘Onmogelijk’

De levensduur van de kernreactoren van Doel 3 en Tihange 2 nog verder verlengen, is niet mogelijk. Dat herhaalt Engie, de uitbater van het Belgische nucleaire park, in een reactie op de open brief.

Engie heeft begrip voor de brief van het personeel en ‘de emotie die gepaard gaat met de sluiting van de kerncentrales’, zegt een woordvoerster aan Belga. Maar ‘de sluitingsdata zijn bepaald door de wet en de vergunningen voor de uitbating van de centrales eindigen op die data. Dat ligt al heel lang vast en dat zijn we ook al heel lang aan het voorbereiden.’

Bevoorradingszekerheid

De regering heeft Engie in juli wel gevraagd om te bekijken of beide reactoren mogelijk nog enkele maanden langer door konden gaan, om de moeilijke winter te overbruggen, maar dat is volgens de Franse energiegroep zowel op technisch gebied als op vlak van veiligheid onhaalbaar. ‘De gesprekken met de regering gaan enkel over Tihange 3 en Doel 4.’

Engie doet er wel alles aan om de bevoorradingszekerheid de komende maanden op peil te houden, klinkt het nog. Zo is ervoor gezorgd dat de reactoren deze winter zo weinig mogelijk stilliggen voor onderhoud.

Lees verder onder de afbeelding

© Belga

N-VA-Kamerlid Bert Wollants blijft intussen de verlenging van de levensduur van Doel 3 en Tihange 2 vragen. ‘Op een moment dat elke megawatt aan stroomproductie telt en met prijzen die elke dag extremer worden, is het maar logisch dat de piste om zo veel mogelijk kerncentrales open te houden wordt onderzocht. De regering geeft zelf aan dat deze problemen wel eens een decennium kunnen aanhouden, dan is het nu ook het moment om daarnaar te handelen.’

Binnen de meerderheid vindt ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez dat er meer kerncentrales open moeten blijven.

Partner Content