Overlegcomité: geen versoepelingen, ‘de lente van de vrijheid’ moet nog even wachten

Persconferentie na het Overlegcomité op 26 februari 2021

Het Overlegcomité besliste tot een ’time-out’ van een week. Er komen voorlopig geen versoepelingen, maar volgende week vrijdag, of eventueel zelfs eerder, komt het Overlegcomité opnieuw samen.

De verwachtingen waren hooggespannen, maar het Overlegcomité besliste vrijdagmiddag na anderhalf uur vergaderen al dat versoepelingen op dit moment uit den boze zijn. De onverwachte plotse stijging van het aantal ziekenhuisopnames dwong de politiek om op de rem te gaan staan.

Al sinds begin deze week gonst het in de kranten van de voorstellen om de strenge coronamaatregelen te versoepelen. De horeca wil op 1 april weer open, studenten willen terug naar de campus, de reissector wil af van het verbod op niet-essentiële reizen.

Ook de politiek deed haar duit in het zakje, vooral met voorstellen om de ‘buitenbubbel’ uit te breiden. Van het Overlegcomité van vrijdagmiddag werd dus veel verwacht. Ook al omdat premier Alexander De Croo en co. na de vorige bijeenkomst begin februari hadden aangekondigd dat de experten tegen vrijdag met een langverwacht tijdspad richting exit zouden komen voor de verschillende sectoren die nu al maanden op de tanden moeten bijten. Dat tijdspad kwam er niet. Na anderhalf uur vergaderen, een stuk korter dan anders, kondigde premier De Croo aan dat de federale en de deelstaatregeringen een ’time-out’ van een week invoeren.

‘We hebben niet de beslissingen genomen die we dachten te nemen’, zei premier Alexander De Croo (Open VLD) op de persconferentie na afloop van het Overlegcomité, ‘Met deze cijfers kun je niet versoepelen. Dat zou ondoordacht, roekeloos en onverantwoord zijn.’ Hij doelde op de toename van het aantal coronabesmettingen van afgelopen week, maar dus vooral op de 204 nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten die de afgelopen 24 uur werden genoteerd, en het stijgend aantal patïenten op intensieve zorgen. ‘Als het stormt, kan je niet opstijgen’.

‘Het valt mij bijzonder moeilijk om die beslissing te nemen. Dit is een koude douche, en ik wou zelf ook dat het anders was.’ Tegelijkertijd zijn versoepelingen volgens De Croo hoe dan ook niet meer veraf. ‘Ik blijf ervan overtuigd dat het moment waarop we kunnen versoepelen eraan komt, maar nu moeten we even wachten tot we duidelijkheid hebben. De lente van de vrijheid komt eraan, maar dan moeten we samen de laatste horde nemen.’

Derde golf?

Het volgende Overlegcomité zal in principe voor volgende week vrijdag zijn, al kan het volgens De Croo mogelijk ook vroeger, afhankelijk van het verdere verloop. ‘We nemen de tijd om de evolutie te bekijken. Is het een evolutie die aanhoudt, of gaat het om een kortere evolutie?’

Waals minister-president Elio Di Rupo verwoordde het zo: ‘Wijzen de hospitalisaties op het begin van een derde golf, of niet? Dat kunnen we op dit moment niet zeggen. Maar als we in een derde golf zitten dan gaan die cijfers exponentieel stijgen en zal het dus zeer snel gaan.’

‘De armen niet laten zaken’

Vlaams minister-president Jan Jambon riep iedereen op ‘de armen niet laten zakken’ en niet op te geven. ‘De weg naar de uitgang is uitgestippeld. We moeten nog even volhouden’.

‘Iedereen rond de tafel besefte dat er bij de bevolking een zekere verwachting was om vandaag/vrijdag het begin van een aantal versoepelingen mee te kunnen maken. Maar de cijfers spreken voor zich.’

Jambon benadrukt dat er twee wegen naar de uitgang zijn. Die loopt via het opvolgen van de regels en via vaccinatie. Wat dat laatste betreft, merkte de Vlaamse minister-president op dat het aantal hospitalisaties en sterfgevallen in woonzorgcentra drastisch is afgenomen.

Fase 1B

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) ging, zoals premier De Croo eerder, in op de verhoogde ziekenhuisopnames. Door de evolutie van de cijfers schakelen de ziekenhuizen over van fase 1A naar 1B. Dat betekent dat ze moeten voorzien dat de helft van de bedden op de afdeling intensieve zorgen beschikbaar moeten kunnen zijn voor patiënten met covid.

Er liggen intussen alweer 400 mensen met corona op de intensieve afdelingen. Eerder, zei hij, werd al afgesproken dat ziekenhuizen, eens dergelijke getallen worden bereikt, zich moeten beginnen voorbereiden op slechte ontwikkelingen. De brief waarin de overgang van fase 1A naar 1B wordt aangekondigd, is vertrokken, aldus Vandenbroucke.

Hij koppelde daar meteen een oproep aan, namelijk dat mensen andere zorgen om die reden niet mogen uitstellen. ‘Dit is niet het signaal dat andere zorgen uitgesteld worden’, luidde het. ‘Het ziekenhuis is een veilige omgeving.’

Avondklok in Wallonië

Er was toch één versoepeling, maar niet in Vlaanderen. Wallonië draait de avondklok terug, van 22 uur naar middernacht. Het Brussels gewest volgt niet en houdt de avondklok vanaf 22 uur aan.

De experts reageerden positief op uit uitstel van versoepelingen.

‘Ik denk dat dit de enige goede beslissing was’, zei viroloog Marc Van Ranst aan VTM NIEUWS.

‘De cijfers waren helemaal niet goed. De voorspellingen van wetenschappers komen helemaal uit en we moeten bekijken of de maatregelen voldoende zijn’.

Volgens de viroloog is het huidige pakket op zich wel voldoende, maar is het wel duidelijk dat de regels de afgelopen weken minder goed opgevolgd worden. ‘Iedereen is het beu, dat staat buiten kijf, maar daar houdt het virus geen rekening mee.’

De verhoging van de ziekenhuisopnames is volgens hem ‘waarschijnlijk te wijten aan de nieuwe varianten, die wat meer overdraagbaar en blijkbaar ook wat meer ziekteverwekkend zijn. Hopelijk is dat een tijdelijk fenomeen.’

Of er volgende week wel ruimte zal zijn voor versoepelingen, wilde Van Ranst niet zeggen. Als de cijfers blijven stijgen niet, als ze dalen kan er misschien wel een timing voorgesteld worden voor bepaalde versoepelingen.

Partner Content