Wouter Van Besien, fractieleider van Groen in de Antwerpse gemeenteraad, vindt het een goede zaak dat het Antwerpse stadsbestuur 'het overkappingsidee mee oppikt.' Maar Groen verkiest toch een volledige overkapping van de Ring. Maar door de geplande Oosterweelverbinding zal dat op een aantal cruciale plaatsen niet meer mogelijk zijn, zegt Van Besien.

Het Antwerpse stadsbestuur stelde de resultaten van een nieuw overkappingsonderzoek voor. De conclusie luidt volgens de stad dat op relatief korte termijn al 'strategische overkappingen' mogelijk zijn op bepaalde locaties die al een grote impact kunnen hebben op de lokale leefbaarheid en die bovendien een meer grootschalige overkapping op langere termijn niet in de weg staan. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) spreekt van 'een aanzet voor het snelste plan voor het overkappen van de Antwerpse ring dat momenteel te vinden is.'

Heraanleg Ring

Wouter Van Besien, Belga
Wouter Van Besien © Belga

Groen-fractieleider Van Besien is het daar niet mee eens. 'Probleem is dat het stadsbestuur in een cirkelredenering verstrikt is geraakt. Ze willen eerst de Oosterweelverbinding aanleggen en dan overkappen waar het nog mogelijk is. Ze maken dus eerst de ring breder en ingewikkelder. Daardoor wordt die ring op cruciale plekken niet meer overkapbaar. Daarna willen ze stukken en beetjes overkappen. En ja, ook die stukjes en beetjes hebben een positief effect', zegt Van Besien.

'Eenvoudiger en logischer is dat de ring zo wordt heraangelegd dat een volledige overkapping kan. Je moet zelfs geen overkappingsstudie bestellen op te weten dat dit voor luchtkwaliteit en voor ruimtewinst nog veel beter is voor Antwerpen', aldus de Groen-politicus.

Ringland

Net als Groen ziet ook de SP.A meer graten in een volledige overkapping van de Antwerpse Ring. SP.A-politica Yasmine Kherbache betreurt daarom dat het stadsbestuur pleit voor een gedeeltelijke overkapping van de bestaande ring met het BAM-tracé voor de Oosterweelverbinding.

'Het is ongelooflijk dat de stad in een overkappingsstudie niet één keer het woord 'ringland' laat vallen. In de studie valt te lezen dat een overkapping de leefbaarheid van de stad ten goede komt. Dat hadden vorige studies al aangegeven. Dat de stad dat nu ook inziet, is positief', zegt Kherbache.

'Wat echter problematisch is, is het pleidooi voor gedeeltelijke overkappingen van de bestaande ring met het BAM-tracé. Hier en daar een dekseltje leggen op de Ring is een slecht idee. Hiermee wordt de huidige situatie gebetonneerd en wordt een integrale oplossing zoals Ringland onmogelijk. Hiermee veegt het stadsbestuur Ringland als onderzoekspiste voor de intendant van tafel en bevestigt het de hardnekkigheid van Ben Weyts die de intendant verplicht om bij zijn overkappingsstudie kost wat kost uit te gaan van het BAM-tracé. Men zou beter deze intendant in alle vrijheid zijn werk laten doen, zonder hem op voorhand al te beperken', aldus de SP.A-politica. (Belga/AVE)

Wouter Van Besien, fractieleider van Groen in de Antwerpse gemeenteraad, vindt het een goede zaak dat het Antwerpse stadsbestuur 'het overkappingsidee mee oppikt.' Maar Groen verkiest toch een volledige overkapping van de Ring. Maar door de geplande Oosterweelverbinding zal dat op een aantal cruciale plaatsen niet meer mogelijk zijn, zegt Van Besien.Het Antwerpse stadsbestuur stelde de resultaten van een nieuw overkappingsonderzoek voor. De conclusie luidt volgens de stad dat op relatief korte termijn al 'strategische overkappingen' mogelijk zijn op bepaalde locaties die al een grote impact kunnen hebben op de lokale leefbaarheid en die bovendien een meer grootschalige overkapping op langere termijn niet in de weg staan. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) spreekt van 'een aanzet voor het snelste plan voor het overkappen van de Antwerpse ring dat momenteel te vinden is.'Groen-fractieleider Van Besien is het daar niet mee eens. 'Probleem is dat het stadsbestuur in een cirkelredenering verstrikt is geraakt. Ze willen eerst de Oosterweelverbinding aanleggen en dan overkappen waar het nog mogelijk is. Ze maken dus eerst de ring breder en ingewikkelder. Daardoor wordt die ring op cruciale plekken niet meer overkapbaar. Daarna willen ze stukken en beetjes overkappen. En ja, ook die stukjes en beetjes hebben een positief effect', zegt Van Besien.'Eenvoudiger en logischer is dat de ring zo wordt heraangelegd dat een volledige overkapping kan. Je moet zelfs geen overkappingsstudie bestellen op te weten dat dit voor luchtkwaliteit en voor ruimtewinst nog veel beter is voor Antwerpen', aldus de Groen-politicus.Net als Groen ziet ook de SP.A meer graten in een volledige overkapping van de Antwerpse Ring. SP.A-politica Yasmine Kherbache betreurt daarom dat het stadsbestuur pleit voor een gedeeltelijke overkapping van de bestaande ring met het BAM-tracé voor de Oosterweelverbinding.'Het is ongelooflijk dat de stad in een overkappingsstudie niet één keer het woord 'ringland' laat vallen. In de studie valt te lezen dat een overkapping de leefbaarheid van de stad ten goede komt. Dat hadden vorige studies al aangegeven. Dat de stad dat nu ook inziet, is positief', zegt Kherbache.'Wat echter problematisch is, is het pleidooi voor gedeeltelijke overkappingen van de bestaande ring met het BAM-tracé. Hier en daar een dekseltje leggen op de Ring is een slecht idee. Hiermee wordt de huidige situatie gebetonneerd en wordt een integrale oplossing zoals Ringland onmogelijk. Hiermee veegt het stadsbestuur Ringland als onderzoekspiste voor de intendant van tafel en bevestigt het de hardnekkigheid van Ben Weyts die de intendant verplicht om bij zijn overkappingsstudie kost wat kost uit te gaan van het BAM-tracé. Men zou beter deze intendant in alle vrijheid zijn werk laten doen, zonder hem op voorhand al te beperken', aldus de SP.A-politica. (Belga/AVE)