Over aangespoeld lichaam in Zeebrugge: ‘Niemand heeft naar Masoud gevraagd’

Frank Demeester: 'Het was geen misdrijf, waardoor dit gewoon een zaak werd van een aangespoeld lichaam.' © RR

Frank Demeester, substituut-procureur des Konings in Brugge, onderzocht of Masoud Nicknam op een gewelddadige manier aan zijn einde kwam.

23 augustus 2019

Het lichaam van de Iraanse vluchteling Masoud Nicknam (47) spoelt aan op de Thorntonbank in Zeebrugge. Hij draagt een zelfgemaakt zwemvest van plastic flessen en één voet zit in een zwemvlies.

Frank Demeester: Op 18 augustus kwam op het Maritiem Informatiekruispunt (MIK) van de Belgische kustwacht een melding binnen van de collega’s uit Frankrijk. Op de Noordzee was een soort vlot gesignaleerd, gebouwd uit plastic flessen. Er zaten twee mannen op die zo de overtocht naar Engeland waagden. Meteen ging er een zoektocht van start, maar die leverde niets op. Daarna werd de koers van het vlot gesimuleerd en een driftmodel opgemaakt. Vijf dagen later werd het lichaam van Masoud Nicknam gevonden op de Thorntonbank voor de kust van Zeebrugge, een plek die volledig in overeenstemming is met dat driftmodel.

Zodra een oversteek gelukt is, post de gelukkige op sociale media een selfie bij de Big Ben.

Van het vlot en de tweede man was er geen spoor meer?

Demeester: Niets. Is die man ergens opgepikt? Heeft hij de tocht ook niet overleefd? We weten het niet. Op het lichaam van het slachtoffer werd een officieel Duits document gevonden. Zo wisten we dat het om de 47-jarige Masoud Nicknam ging. Op 11 december 2018 werd hij geregistreerd in een opvangcentrum in het Duitse Bochum. Hij was alleen en vroeg geen asiel aan. Hij werd doorverwezen naar het asielcentrum van Karlsruhe, maar daar heeft hij zich nooit aangemeld.

Volgens Het Nieuwsblad zwierf hij vijftien jaar door Europa en vroeg hij vijf keer asiel aan. Als Iraniër gaf hij zich ook uit voor Irakees.

Demeester: Die informatie staat niet in het dossier dat wij van hem hebben.

U werd opgetrommeld om te onderzoeken of er sprake was van een crimineel feit?

Demeester: Ja, wij gingen na of de dood van het slachtoffer veroorzaakt was door een misdrijf. Dat was niet het geval, waardoor dit gewoon een zaak werd van een aangespoeld lichaam. Er werd geen verder onderzoek naar criminele feiten gevoerd. We gaven zijn lichaam vrij en niemand vroeg naar hem, waarna de stad Brugge zijn begrafenis op zich moest nemen. Het is echt een intriest verhaal.

Bij het parket van West-Vlaanderen bent u specialist mensensmokkel. Weet u waarom vluchtelingen zo graag naar het Verenigd Koninkrijk willen?

Demeester: Armoede of geweld zet mensen ertoe aan hun land te verlaten. Albanezen, bijvoorbeeld, willen weg omdat er in hun land geen werk is. Af en toe komt zo’n Albanees dan terug op vakantie in een dikke Mercedes met Britse nummerplaten. Blijkbaar is daar geld te verdienen, denken de thuisblijvers. Vluchtelingen zoeken contact met landgenoten die in Engeland geraakt zijn. Zij zullen hen misschien aan werk kunnen helpen. Zodra een oversteek gelukt is, post de gelukkige op sociale media een selfie met de Big Ben op de achtergrond. Dat idyllische beeld doet de vrienden op het vasteland en in het land van herkomst kwijlen.

Voor vluchtelingen is een van de grote voordelen van het Verenigd Koninkrijk dat ze zich er niet hoeven te kunnen identificeren. En dan is er natuurlijk ook de zeer omvangrijke illegale economie. Bij ons wordt er regelmatig op zwartwerk gecontroleerd, in het VK gebeurt dat veel minder. Daar kun je makkelijk onder de radar blijven.

Partner Content