Zaterdag raakte bekend dat de Vlaamse regering fors gaat besparen in de cultuursector. In de werkingssubsidies komt er een generieke besparing van 6 procent, met uitzonderingen voor de zeven erkende kunstinstellingen. Voor hen wordt de besparing op 3 procent beperkt. De projectsubsidies zakken dan weer fors: met ongeveer 60 procent, van 8,47 miljoen euro dit jaar naar 3,39 miljoen euro in 2020.

Vanuit de sector werd al bezorgd gereageerd, maar ook de Vlaamse oppositiepartijen PVDA en Groen zijn kritisch. "De Vlaamse regering bespaart de kunstensector gewoon kapot. Voor minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) is kunst alleen relevant als protserig paradepaardje voor een nationalistisch Vlaanderen. Kritische en vernieuwende kunstenaars moeten inleveren en zwijgen", zegt Vlaams PVDA-parlementslid Tom De Meester. De extreemlinkse partij vreest voor de zware impact van de besparingen. 'Dat is de doodsteek voor vele kritische, vernieuwende kunstenaars. De besparingen gaan bovendien op 1 januari al in. Cultuurhuizen zullen producties moeten schrappen, mensen ontslaan of besparen op personeel en publiekswerking. Dat is de cultuursector doelbewust verzwakken en kunstenaars monddood maken', zegt fractieleider Jos D'Haese.

Ook Vlaams parlementslid Staf Pelckmans (Groen) hekelt dat de Vlaamse regering 'liever investeert in zwijgende bakstenen dan in kritische kunstenaars en journalisten'. 'Dit is het oude adagio dat cultuur moet dienen als glijmiddel voor het eigen grote gelijk', aldus Pelckmans in een reactie aan de VRT.

'Ramp voor de sector'

Volgens Vlaams parlementslid Katia Segers (SP.A) komt de beslissing neer op een ramp voor de sector. Ze ziet er in de eerste plaats een contradictie in. N-VA wil immers de Vlaamse identiteit vergroten en ziet cultuur daarin als een vehikel. Dan op cultuur besparen gaat daar volgens Segers lijnrecht tegenin.

Bovendien ziet de Vlaamse socialiste een systeemfout in het denken van minister Jambon. 'Hij denkt alleen aan de top en dat als we internationaal excelleren, alles goed komt. Maar hij kent de fijnmazige dynamiek van het veld niet. Door het schrappen van die projecten, blok je de hele dynamiek van de sector af. Je moet ook de basis blijven voeden, want zonder dat excelleer je nooit. Dit is een ramp voor vele jaren voor de sector', aldus Segers.

Brussels burgemeester Close (PS) kondigt op zijn beurt aan dat hij oplossingen en middelen zal zoeken voor het behoud van een breed, vernieuwend cultureel aanbod in zowel het Nederlands als het Frans. 'Cultuur verrijkt en maakt de samenleving hechter', meldt hij op twitter. 'Blinde besparing is dan ook onbegrijpelijk. Voor mij maakt Nederlandstalige cultuur deel uit van het dna van Brussel', aldus de burgemeester.

Zaterdag raakte bekend dat de Vlaamse regering fors gaat besparen in de cultuursector. In de werkingssubsidies komt er een generieke besparing van 6 procent, met uitzonderingen voor de zeven erkende kunstinstellingen. Voor hen wordt de besparing op 3 procent beperkt. De projectsubsidies zakken dan weer fors: met ongeveer 60 procent, van 8,47 miljoen euro dit jaar naar 3,39 miljoen euro in 2020. Vanuit de sector werd al bezorgd gereageerd, maar ook de Vlaamse oppositiepartijen PVDA en Groen zijn kritisch. "De Vlaamse regering bespaart de kunstensector gewoon kapot. Voor minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) is kunst alleen relevant als protserig paradepaardje voor een nationalistisch Vlaanderen. Kritische en vernieuwende kunstenaars moeten inleveren en zwijgen", zegt Vlaams PVDA-parlementslid Tom De Meester. De extreemlinkse partij vreest voor de zware impact van de besparingen. 'Dat is de doodsteek voor vele kritische, vernieuwende kunstenaars. De besparingen gaan bovendien op 1 januari al in. Cultuurhuizen zullen producties moeten schrappen, mensen ontslaan of besparen op personeel en publiekswerking. Dat is de cultuursector doelbewust verzwakken en kunstenaars monddood maken', zegt fractieleider Jos D'Haese. Ook Vlaams parlementslid Staf Pelckmans (Groen) hekelt dat de Vlaamse regering 'liever investeert in zwijgende bakstenen dan in kritische kunstenaars en journalisten'. 'Dit is het oude adagio dat cultuur moet dienen als glijmiddel voor het eigen grote gelijk', aldus Pelckmans in een reactie aan de VRT. 'Ramp voor de sector'Volgens Vlaams parlementslid Katia Segers (SP.A) komt de beslissing neer op een ramp voor de sector. Ze ziet er in de eerste plaats een contradictie in. N-VA wil immers de Vlaamse identiteit vergroten en ziet cultuur daarin als een vehikel. Dan op cultuur besparen gaat daar volgens Segers lijnrecht tegenin. Bovendien ziet de Vlaamse socialiste een systeemfout in het denken van minister Jambon. 'Hij denkt alleen aan de top en dat als we internationaal excelleren, alles goed komt. Maar hij kent de fijnmazige dynamiek van het veld niet. Door het schrappen van die projecten, blok je de hele dynamiek van de sector af. Je moet ook de basis blijven voeden, want zonder dat excelleer je nooit. Dit is een ramp voor vele jaren voor de sector', aldus Segers. Brussels burgemeester Close (PS) kondigt op zijn beurt aan dat hij oplossingen en middelen zal zoeken voor het behoud van een breed, vernieuwend cultureel aanbod in zowel het Nederlands als het Frans. 'Cultuur verrijkt en maakt de samenleving hechter', meldt hij op twitter. 'Blinde besparing is dan ook onbegrijpelijk. Voor mij maakt Nederlandstalige cultuur deel uit van het dna van Brussel', aldus de burgemeester.