Opnieuw discussie in regering: Crombez: ‘Vreemd dat Turtelboom nu probleem heeft met wet uit 1980’

Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) en minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) © Belga
Simon Demeulemeester

Minister van Justitie Annemie Turtelboom gaat niet akkoord met staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez over de bevoegdheid van de fiscus om huiszoekingen te doen. Zij vindt die te verregaand, Crombez ziet geen probleem.

Annemie Turtelboom (Open VLD) is niet te spreken over de verregaande bevoegdheid van belastinginspecteurs om huizen en bedrijfslokalen van zaakvoerders te doorzoeken. De minister van Justitie vindt het stuitend dat er minder strenge regels gelden om woningen van mogelijke belastingontduikers uit te kammen dan huizen van zware criminelen. Dat schrijft De Tijd.

Om het evenwicht te herstellen moet de belastingwet dringend worden aangepast, stelt minister van Justitie Annemie Turtelboom. Ze gaat in tegen het standpunt van staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A). In naam van de regering zei hij in de plenaire vergadering van de Kamer dat hij een wetswijziging niet nodig vond.

Crombez noemt het ‘verrassend’ dat Turtelboom een probleem heeft met de regels voor huiszoekingen door belastinginspecteurs bij zaakvoerders. Crombez zegt dat de wetgeving ter zake al sinds 1980 bestaat en dat de gewraakte rechterlijke uitspraak een concrete zaak betrof. ‘Soms oordeelt een rechter voor de fiscus, soms tegen. Het is niet omdat advocaten ongelijk krijgen, dat de wet moet worden gewijzigd.’

‘De fiscus kreeg gelijk omdat het om een fraudezaak van grote omvang ging waarbij bovendien geld naar Marokko werd versluisd, zodat de fiscus er niet meer bijkon.’ ‘De bottom line’, zegt Crombez, ‘is dat rechtbanken ofwel in het voordeel, ofwel in het nadeel van een beschuldigde oordelen. Het is niet omdat advocaten ongelijk krijgen dat de wet moet worden gewijzigd. Dat de fiscus zomaar kan binnenvallen, klopt gewoon niet.’

Het is volgens de staatssecretaris evenmin verrassend dat de rechtbank er geen probleem mee heeft als de fiscus per ongeluk de privégegevens op een bedrijfscomputer inkijkt. ‘Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde vorig jaar dat dit wel degelijk kan, want anders kan de fiscus zijn onderzoek niet voeren. De zaakvoerders moeten er maar voor zorgen dat hun privé- en bedrijfsgegevens gescheiden zijn.’

Privégegevens

Aanleiding voor de regeringsrel is nieuwe rechtspraak van de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg en het Gentse hof van beroep. Die gaven de fiscus gelijk in verschillende dossiers waarbij belastinginspecteurs bedrijfslokalen of privéwoningen hadden doorzocht. Om de woning van een bedrijfsleider te doorzoeken moeten de inspecteurs wel toestemming vragen aan een politierechter. Maar zodra die wettelijke verplichting is vervuld, kan vrijwel alles, zo blijkt.

De rechtbank van Antwerpen vindt het zelfs niet nodig dat de inwoners van het huis de doorzoeking bijwonen. De fiscus mag alle laden en kasten doorzoeken, en meenemen wat hij wil. Toch is het volgens de rechtbank niet aan de fiscus om te bewijzen dat alles correct is verlopen. Het Gentse hof van beroep vindt het dan weer geen probleem als belastinginspecteurs per ongeluk privégegevens op een bedrijfscomputer bekijken.

‘Er moeten duidelijk wél strengere regels komen in de belastingwet’, benadrukt Turtelboom in een dubbelinterview met advocaat Hans Rieder dat in De Tijd verschijnt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content