Operatie Kelk: huiszoekingen worden voortgezet

© Belga

Er werden opnieuw op 31 locaties, bij ordes, congregaties en kloostergemeenschappen, huiszoekingen gedaan.

Gisteren voerde het federaal parket huiszoekingen uit op 31 locaties: bij ordes, congregaties en kloostergemeenschappen. De huiszoekingen kaderen in het onderzoek naar schuldig verzuim binnen de kerk, dat mogelijk sowieso verjaard zou kunnen zijn.

Na de huiszoekingen van vorige week bij de bisdommen in Vlaanderen en Wallonië volgden gisteren een hele reeks huiszoekingen bij ordes, congregaties en kloostergemeenschappen. Omdat ook priester-leraars betrokken zijn bij het onderzoek, werd ook het centrale archief van het katholieke onderwijs Kadoc (het Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving) geraadpleegd.

Contacten verdachten in kaart

Dat het federaal parket op zo’n grote schaal huiszoekingen doorvoert, heeft te maken met de specifieke aanpak in het dossier. Aan de hand van de honderden verklaringen van slachtoffers ging een crimineel analist van de Federale Politie na, wie in het kluwen van mogelijke verdachten in de loop der jaren met wie was in contact gekomen. De persoonlijke dossiers, met het curriculum van eventuele overplaatsingen, moeten het parcours van de vermeende daders uittekenen en traceren waar ze mogelijk nog slachtoffers hebben gemaakt. Vaak zouden dezelfde geestelijken immers meerdere slachtoffers hebben gemaakt, ook al heeft zich slechts één slachtoffer bekendgemaakt.

De nieuwe reeks huiszoekingen van vorige week en deze week tonen duidelijk aan, dat het onderzoek ondanks de procedureslag rond de huiszoekingen in het bisdom Mechelen nooit heeft stilgelegen. Tijdens het anderhalf jaar dat er onduidelijkheid bestond over de geldigheid van deze acties, hebben de speurders hun werk grondig voortgezet.

Kerk werkt mee

Opvallend is dat de kerk nu blijkt mee te werken. Toch is het onduidelijk of het schuldig verzuim door de kerk, de focus van het onderzoek, uiteindelijk niet verjaard zal blijken zijn. Voor de slachtoffers zou het echter zeer belangrijk zijn dat de daders geïdentificeerd worden.

Stel dat het schuldig verzuim niet verjaard is, dan nog zijn we nog veraf van de hypothese dat de Kerk een criminele organisatie is. Een stelling die geopperd werd in de krant Le Soir en die door Walter Van Steenbrugge, de advocaat van tientallen slachtoffers, verdedigd wordt. Onderzoeksrechter Wim De Troy is alvast niet gevat om deze piste uit te zoeken. Bovendien heeft een criminele organisatie als voornaamste drijfveer geldgewin.

Ingrid Van Daele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content