De uitspraken van federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) over de kernuitstap vallen niet in goede aarde bij de coalitiepartners. "Dit dossier is zo bepalend voor de regering dat het standpunt heel bewust in het regeerakkoord is opgenomen", is te horen bij Open VLD.

Marie-Christine Marghem twijfelt of België in 2025 klaar is voor de geplande kernuitstap. "Wie vandaag beweert dat ons land op middellange of zelfs langere termijn zeker zonder kernenergie kan, liegt. Of is niet realistisch", zegt ze in een interview met Het Laatste Nieuws.

'Regeerakkoord is duidelijk'

Het federaal regeerakkoord stelt nochtans letterlijk: "De regering engageert zich tot het garanderen van de bevoorradingszekerheid, de betaalbaarheid en de duurzaamheid van energie op korte en lange termijn zodat ze de kernuitstap van de huidige generatie reactoren in 2025 kan realiseren."

"In het Vlaamse en het federale regeerakkoord is afgesproken dat we met de stakeholders een energiepact voor de bevoorrading op lange termijn zullen uitwerken", zegt Robrecht Bothuyne, energiespecialist van CD&V. "Nu al zeggen welke bronnen we nodig zullen hebben, is niet verstandig. Pas eind 2015 zal het energiepact worden afgerond."

"Het regeerakkoord stelt heel duidelijk dat de kernuitstap gerealiseerd wordt", stelt Willem-Frederik Schiltz, die het onderdeel energie mee onderhandelde voor Open VLD. "Het gaat niet om 'geloven', dit is grondig besproken bij de regeringsonderhandelingen en het standpunt is duidelijk." (Belga/WB)

De uitspraken van federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) over de kernuitstap vallen niet in goede aarde bij de coalitiepartners. "Dit dossier is zo bepalend voor de regering dat het standpunt heel bewust in het regeerakkoord is opgenomen", is te horen bij Open VLD. Marie-Christine Marghem twijfelt of België in 2025 klaar is voor de geplande kernuitstap. "Wie vandaag beweert dat ons land op middellange of zelfs langere termijn zeker zonder kernenergie kan, liegt. Of is niet realistisch", zegt ze in een interview met Het Laatste Nieuws. Het federaal regeerakkoord stelt nochtans letterlijk: "De regering engageert zich tot het garanderen van de bevoorradingszekerheid, de betaalbaarheid en de duurzaamheid van energie op korte en lange termijn zodat ze de kernuitstap van de huidige generatie reactoren in 2025 kan realiseren." "In het Vlaamse en het federale regeerakkoord is afgesproken dat we met de stakeholders een energiepact voor de bevoorrading op lange termijn zullen uitwerken", zegt Robrecht Bothuyne, energiespecialist van CD&V. "Nu al zeggen welke bronnen we nodig zullen hebben, is niet verstandig. Pas eind 2015 zal het energiepact worden afgerond." "Het regeerakkoord stelt heel duidelijk dat de kernuitstap gerealiseerd wordt", stelt Willem-Frederik Schiltz, die het onderdeel energie mee onderhandelde voor Open VLD. "Het gaat niet om 'geloven', dit is grondig besproken bij de regeringsonderhandelingen en het standpunt is duidelijk." (Belga/WB)