Oosterweel: Lantis legt plannen voor sanering PFAS-vervuiling voor aan Demir

. © Belga

Oosterweelbouwheer Lantis overhandigde de plannen om de PFAS-vervuiling op de Antwerpse werf op te ruimen aan minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Het zelfstandige overheidsbedrijf Lantis is van plan om de PFAS-vervuiling op de Antwerpse werf zelf op te ruimen. Dat schrijft De Tijd woensdag. Minister Demir moet nu haar goedkeuring aan de plannen geven.

Hoewel de saneringsplicht in theorie bij de vervuiler 3M ligt, is het Lantis die zich engageert. Zo zal het bijvoorbeeld opgepompt grondwater zuiveren alvorens het in de Schelde wordt geloosd. Verder zal ook de zwaarst vervuilde grond worden afgevoerd. 3M draait wel op voor de saneringskosten. ‘Lantis wil gaan voor oplossingen, los van procedures, om zo snel resultaten te boeken in de sanering, in synergie met de werken en in het bekomen van een veiliger en gezonder geheel’, aldus het bedrijf.

Groen-parlementslid Mieke Schauvliege is tevreden dat er eindelijk een saneringsplan op tafel ligt, maar stelt zich grote vragen bij de gezondheidsnormen en de financiering van de werken. ‘Vorige week werd er een nieuw PFAS-normenkader voorgesteld dat minder ambitieus is dan de Europese richtlijnen. Als de regering-Jambon die normen hanteert, moet ze verantwoording afleggen over de gezondheidsrisico’s die ze daarmee aanvaardt’, zegt Schauvliege in een reactie. 

Wat de financiering betreft, wil Schauvliege ‘spijkerharde garanties’ dat de volledige factuur betaald wordt door 3M en de Vlaming niet financieel zal opdraaien voor de kosten.

Partner Content