Oost-Vlaanderen schrapt fuiven en andere gelegenheidsfeesten

(Archiefbeeld)

In Oost-Vlaanderen verbiedt gouverneur Carina Van Cauter de komende vier weken fuiven en andere gelegenheidsfeesten die niet professioneel omkaderd zijn. Het gaat vooral over activiteiten door jeugdverenigingen of sportclubs.

Evenementen of feesten in danscafés en discotheken, die onder de federale coronaregels vallen en professioneel georganiseerd worden, vallen niet onder het politiebesluit en kunnen voorlopig wel doorgaan.

“Je draagt bij dit soort activiteiten een mondmasker. Je staat rechtop, er wordt gedronken en muziek gemaakt. En je verwijdert af en toe je mondmasker bij het nippen van een glas”, zegt gouverneur Carina Van Cauter dinsdag aan nieuwsagentschap Belga. “Dat is theoretisch mogelijk. Maar in de praktijk weten we dat het handhaven en naleven van die maatregelen niet werkbaar is.”

De gouverneur heeft overlegd met de burgemeesters en de bevoegde diensten om de risico’s bij dit soort activiteiten in te schatten. “Er is mij door de provinciale crisiscel geadviseerd om dit nu even niet te doen. En dat is ook wat is beslist.” Gedurende een maand zullen niet professionele organisaties dus geen fuiven en dansfeesten kunnen organiseren in Oost-Vlaanderen. Het gaat om particulieren, organisaties en bedrijven die niet hoofdzakelijk bezig zijn met het organiseren van dergelijke activiteiten. De maatregel loopt af op 26 december, dus kort voor oudejaarsavond. “Misschien kunnen er dan wel fuiven georganiseerd worden. Maar het zal van ieders inspanning afhangen.”

De gouverneur vraagt begrip voor de ernst van de nieuwe coronagolf. “Ik hoop dat iedereen goed beseft hoe ernstig de toestand is. Ook al zijn heel wat mensen beschermd dankzij de vaccinaties. De druk op de zorg is enorm. Het is – gezien de hoge circulatie van het virus – nodig om het virus in te dijken.”

Het politiebesluit voorziet onder meer een geldboete van 1 euro tot 500 euro of een werkstraf van 20 tot 300 uur. Maar Van Cauter hoopt dat sanctioneren niet nodig zal zijn en brengt de epidemiologische parameters in herinnering. Oost-Vlaanderen zag de voorbije dagen en weken een versnelling in de vierde golf. 1 op 5 mensen die zich vandaag laat testen, is positief. Zowat 448 Oost-Vlaamse ziekenhuisbedden zijn op dit moment ingenomen door covidpatiënten.

Scouts en Gidsen Vlaanderen begrijpt niet dat fuiven van vrijwilligers minder veilig zijn

Scouts en Gidsen Vlaanderen begrijpt niet waarom fuiven georganiseerd door vrijwilligers per definitie minder veilig of minder professioneel zouden zijn. “We achten het federaal kader veilig genoeg voor het bestaande aanbod en activiteiten”, reageert woordvoerder Jan Van Reusel dinsdagavond.

Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft naar eigen zeggen van verschillende regionale verantwoordelijken in onder meer Gent verbaasde en bezorgde reacties gekregen. Zij voelen aan dat de jeugd geviseerd wordt. “We begrijpen niet waarom een organisatie van fuiven door vrijwilligers per definitie minder veilig of professioneel zou zijn dan door andere initiatiefnemers”, reageert Van Reusel. “De jeugdsector bewees op de voorbije zomerkampen dat ze een complexe organisatie goed kan beheersen en maatregelen kan handhaven.”

Scouts en Gidsen Vlaanderen koppelt morgen/woensdag alvast terug met de regionale verantwoordelijken maar acht het federaal kader veilig genoeg voor het bestaande aanbod en activiteiten. “Plaatselijke omstandigheden kunnen strengere regels vereisen. We vragen uiteraard géén uitzondering”, aldus Van Reusel, die nog benadrukt dat het voor alle duidelijkheid enkel gaat over fuiven en niet over de reguliere werking van de jeugdbeweging.

Partner Content