Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) bevestigt dat ze zelf de haalbaarheid van de bouw van een gevangenis in Marokko heeft laten onderzoeken.

"Op basis daarvan kon ze zeggen dat dit voorstel onrealistisch en onuitvoerbaar is. Net zoals we kunnen zeggen dat het idee van een gevangenisboot onmogelijk is door de complexe Vlaamse regelgeving", stelt het kabinet.

N-VA-voorzitter Bart De Wever suggereerde eerder deze week om een gevangenis in Marokko te bouwen. "Ik ben geen minister van Justitie, maar ik zou het allang geprobeerd hebben", zei De Wever in Humo. Het idee is op zich niet nieuw. Ook Vlaams Belang pleitte er in het verleden al voor.

'Kritiek is misplaatst'

Minister van Justitie Annemie Turtelboom liet eerder in Terzake verstaan dat het idee onbetaalbaar en onrealiseerbaar is. Maar volgens Het Laatste Nieuws liet de Open VLD-minister de piste zelf ook onderzoeken en waren er gesprekken met Marokko. N-VA-Kamerlid Theo Francken reageert daarom scherp op Twitter: "Turtelboom heeft zelf maanden met Marokko onderhandeld over bouw gevangenis. Haar kritiek is misplaatst".

Het kabinet van minister Turtelboom bevestigt dat de haalbaarheid van een gevangenis in Marokko is onderzocht. "Betere strafuivoering is een van onze drie prioriteiten. Om dat te kunnen realiseren, op zo'n korte legislatuur, hebben we alle pistes onderzocht. Ook de meest waanzinnige voorstellen zoals die van het Vlaams Belang, want je weet dat dit soort voorstellen je toch ooit voor de voeten wordt gegooid. Het is net daarom dat de minister, met kennis van zaken, kon zeggen dat dit voorstel onrealistisch en onuitvoerbaar is", luidt het.(Belga/AVE)

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) bevestigt dat ze zelf de haalbaarheid van de bouw van een gevangenis in Marokko heeft laten onderzoeken."Op basis daarvan kon ze zeggen dat dit voorstel onrealistisch en onuitvoerbaar is. Net zoals we kunnen zeggen dat het idee van een gevangenisboot onmogelijk is door de complexe Vlaamse regelgeving", stelt het kabinet. N-VA-voorzitter Bart De Wever suggereerde eerder deze week om een gevangenis in Marokko te bouwen. "Ik ben geen minister van Justitie, maar ik zou het allang geprobeerd hebben", zei De Wever in Humo. Het idee is op zich niet nieuw. Ook Vlaams Belang pleitte er in het verleden al voor. Minister van Justitie Annemie Turtelboom liet eerder in Terzake verstaan dat het idee onbetaalbaar en onrealiseerbaar is. Maar volgens Het Laatste Nieuws liet de Open VLD-minister de piste zelf ook onderzoeken en waren er gesprekken met Marokko. N-VA-Kamerlid Theo Francken reageert daarom scherp op Twitter: "Turtelboom heeft zelf maanden met Marokko onderhandeld over bouw gevangenis. Haar kritiek is misplaatst". Het kabinet van minister Turtelboom bevestigt dat de haalbaarheid van een gevangenis in Marokko is onderzocht. "Betere strafuivoering is een van onze drie prioriteiten. Om dat te kunnen realiseren, op zo'n korte legislatuur, hebben we alle pistes onderzocht. Ook de meest waanzinnige voorstellen zoals die van het Vlaams Belang, want je weet dat dit soort voorstellen je toch ooit voor de voeten wordt gegooid. Het is net daarom dat de minister, met kennis van zaken, kon zeggen dat dit voorstel onrealistisch en onuitvoerbaar is", luidt het.(Belga/AVE)