De eedaflegging van de 124 parlementsleden van het Vlaams Parlement zal wellicht in twee stappen verlopen. Omdat SP.A een hertelling heeft gevraagd voor de kieskring Vlaams-Brabant, is de kans groot dat de verkozenen van die kieskring niet op dinsdag 17 juni maar pas de week nadien de eed kunnen afleggen. Dat is gebleken tijdens de onthaaldag van de nieuwe parlementsleden in het Vlaams Parlement.

De diensten van het Vlaams Parlement zijn volop bezig om de geloofsbrieven van de 124 parlementsleden onder de loep te nemen. In principe spreekt het Vlaams Parlement zich dan tijdens de installatievergadering van volgende dinsdag 17 juni uit over de geldigheid van de verkiezingen, waarna de 124 parlementsleden de eed kunnen afleggen.

Hertelling stemmen

Maar ditmaal zal de eedaflegging wellicht niet in één keer gebeuren. SP.A-voorzitter Bruno Tobback heeft namelijk de hertelling gevraagd van de stemmen in Vlaams-Brabant. Het Franstalige Union des Francophones kon daar op de valreep - met 64 stemmen op overschot - zijn zetel in de wacht slepen. Dat betekent concreet dat Christian Van Eyken (UF) zijn mandaat in het Vlaams Parlement kan verlengen, ten koste van Gino Debroux (SP.A).

Het nieuw verkozen Vlaams Parlement zal zich volgende week dinsdag moeten uitspreken over die hertelling. Zo zal er een commissie voor het onderzoek van de geloofsbrieven worden opgericht. Die bestaat uit de 7 leden met de meeste dienstjaren. Pittig detail: ook Christian Van Eyken (UF) zelf zal in die commissie zetelen, naast Herman De Croo, Jos De Meyer, Karim Van Overmeire, Kris Van Dijck, Marino Keulen en Kathleen Helsen. Die commissie zal dan aan het parlement adviseren of er moet herteld worden of niet. Als de hertelling wordt goedgekeurd, is het nog de vraag hoe die in de praktijk zal verlopen. Mogelijk wordt daarbij de hulp gevraagd van Binnenlandse Zaken.

N-VA wil niet 'gesplitst' worden

In ieder geval zullen de verkozenen uit Vlaams-Brabant wellicht nog niet volgende week de eed kunnen afleggen. De kans is groot dat de 20 verkozenen uit die kieskring pas een week later de eed zullen afleggen.

Er is blijkbaar ook nog discussie over de plaats van de fracties in het Vlaamse halfrond. Zo wil CD&V absoluut in het midden van het halfrond blijven zitten. Maar N-VA eist als grootste partij het middenblok op. De partij wil niet 'gesplitst' zitten. De kwestie is nog niet uitgeklaard. De toekomstige regeringspartners hebben dus naast de regeringsvorming nog een extra knoop door te hakken. (Belga/AVE)

De eedaflegging van de 124 parlementsleden van het Vlaams Parlement zal wellicht in twee stappen verlopen. Omdat SP.A een hertelling heeft gevraagd voor de kieskring Vlaams-Brabant, is de kans groot dat de verkozenen van die kieskring niet op dinsdag 17 juni maar pas de week nadien de eed kunnen afleggen. Dat is gebleken tijdens de onthaaldag van de nieuwe parlementsleden in het Vlaams Parlement.De diensten van het Vlaams Parlement zijn volop bezig om de geloofsbrieven van de 124 parlementsleden onder de loep te nemen. In principe spreekt het Vlaams Parlement zich dan tijdens de installatievergadering van volgende dinsdag 17 juni uit over de geldigheid van de verkiezingen, waarna de 124 parlementsleden de eed kunnen afleggen. Maar ditmaal zal de eedaflegging wellicht niet in één keer gebeuren. SP.A-voorzitter Bruno Tobback heeft namelijk de hertelling gevraagd van de stemmen in Vlaams-Brabant. Het Franstalige Union des Francophones kon daar op de valreep - met 64 stemmen op overschot - zijn zetel in de wacht slepen. Dat betekent concreet dat Christian Van Eyken (UF) zijn mandaat in het Vlaams Parlement kan verlengen, ten koste van Gino Debroux (SP.A). Het nieuw verkozen Vlaams Parlement zal zich volgende week dinsdag moeten uitspreken over die hertelling. Zo zal er een commissie voor het onderzoek van de geloofsbrieven worden opgericht. Die bestaat uit de 7 leden met de meeste dienstjaren. Pittig detail: ook Christian Van Eyken (UF) zelf zal in die commissie zetelen, naast Herman De Croo, Jos De Meyer, Karim Van Overmeire, Kris Van Dijck, Marino Keulen en Kathleen Helsen. Die commissie zal dan aan het parlement adviseren of er moet herteld worden of niet. Als de hertelling wordt goedgekeurd, is het nog de vraag hoe die in de praktijk zal verlopen. Mogelijk wordt daarbij de hulp gevraagd van Binnenlandse Zaken.In ieder geval zullen de verkozenen uit Vlaams-Brabant wellicht nog niet volgende week de eed kunnen afleggen. De kans is groot dat de 20 verkozenen uit die kieskring pas een week later de eed zullen afleggen. Er is blijkbaar ook nog discussie over de plaats van de fracties in het Vlaamse halfrond. Zo wil CD&V absoluut in het midden van het halfrond blijven zitten. Maar N-VA eist als grootste partij het middenblok op. De partij wil niet 'gesplitst' zitten. De kwestie is nog niet uitgeklaard. De toekomstige regeringspartners hebben dus naast de regeringsvorming nog een extra knoop door te hakken. (Belga/AVE)