Vlaams minister Ben Weyts, staatssecretaris Theo Francken en Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe - allen N-VA - waren afgelopen weekend aanwezig op het verjaardagsfeest van Bob Maes, oud-Volksunie-senator en oprichter van de Vlaamse Militanten Organisatie (VMO). Dat meldt de blog van het Anti-Fascistisch Front (AFF) . PVDA en SP.A eisen het ontslag van Francken en Weyts.

"Het is zeer verontrustend dat twee regeringsleden aanwezig zijn op een feestje van iemand die collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog, daar nooit enige spijt over heeft betoond en die na de oorlog bovendien de extreemrechtse paramilitaire knokploeg VMO oprichtte", zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. "Het meest serene signaal dat de N-VA vandaag kan geven is het ontslag aanbieden van Theo Francken als staatssecretaris en Ben Weyts als minister", besluit hij.

"Wat vinden CD&V en Open VLD hiervan?", werpt fractieleidster Karin Temmerman op. "Francken moet beseffen dat hij staatssecretaris is geworden en dat niet alles zomaar kan", aldus Temmerman. "Hij vertegenwoordigt de voltallige regering."

Heksenjacht

Francken heeft geen begrip voor de hetze. "Het was een officiële viering in aanwezigheid van de Zaventemse burgemeester" op het gemeentehuis, onderstreept Francken, die spreekt van een onaanvaardbare "heksenjacht tegen een 90-jarige".

In een reactie herinnert Francken eraan dat Maes van 1971 tot 1984 senator was voor de Volksunie. "Hij was toen ook enkele jaren voorzitter van de Senaatscommissie voor Verkeerswezen. Bob zat zeventien jaar in de gemeenteraad van Zaventem. Van in den beginne was Bob lid van de Volksunie en daarna van N-VA", aldus de N-VA'er.

Nog volgens Francken wordt Maes "binnen en buiten het Vlaams-nationalisme gerespecteerd voor zijn grote inzet en zijn democratische strijd voor de Vlaamse ontvoogding". "De PVDA, een extreem-linkse partij, is kennelijk wanhopig en heeft geen argumenten", besluit hij.

'En dan?'

Eerder reageerde ook Ben Weyts al schouderophalend op de hetze. "Ja, ik was aanwezig op de huldiging van een 90-jarige vriendelijke man, oud-VU-senator en vader van een Vlaams parlementslid (Lieve Maes, nvdr), in het gemeentehuis van Zaventem. Graag zelfs, Bob is een zeer verdienstelijk Vlaams-nationalist, op en top idealist en democraat. En dan? Is extreem-links zo hopeloos geworden dat ze van zulke onbenulligheden een politieke rel willen maken?", reageert Weyts.

Gisteren zorgden de collaboratie-uitspraak van Jan Jambon, vooral in het Franstalige landsdeel, voor grote opschudding. (Belga/TE)

Vlaams minister Ben Weyts, staatssecretaris Theo Francken en Vlaams parlementslid Karl Vanlouwe - allen N-VA - waren afgelopen weekend aanwezig op het verjaardagsfeest van Bob Maes, oud-Volksunie-senator en oprichter van de Vlaamse Militanten Organisatie (VMO). Dat meldt de blog van het Anti-Fascistisch Front (AFF) . PVDA en SP.A eisen het ontslag van Francken en Weyts. "Het is zeer verontrustend dat twee regeringsleden aanwezig zijn op een feestje van iemand die collaboreerde tijdens de Tweede Wereldoorlog, daar nooit enige spijt over heeft betoond en die na de oorlog bovendien de extreemrechtse paramilitaire knokploeg VMO oprichtte", zegt PVDA-voorzitter Peter Mertens. "Het meest serene signaal dat de N-VA vandaag kan geven is het ontslag aanbieden van Theo Francken als staatssecretaris en Ben Weyts als minister", besluit hij."Wat vinden CD&V en Open VLD hiervan?", werpt fractieleidster Karin Temmerman op. "Francken moet beseffen dat hij staatssecretaris is geworden en dat niet alles zomaar kan", aldus Temmerman. "Hij vertegenwoordigt de voltallige regering."Francken heeft geen begrip voor de hetze. "Het was een officiële viering in aanwezigheid van de Zaventemse burgemeester" op het gemeentehuis, onderstreept Francken, die spreekt van een onaanvaardbare "heksenjacht tegen een 90-jarige". In een reactie herinnert Francken eraan dat Maes van 1971 tot 1984 senator was voor de Volksunie. "Hij was toen ook enkele jaren voorzitter van de Senaatscommissie voor Verkeerswezen. Bob zat zeventien jaar in de gemeenteraad van Zaventem. Van in den beginne was Bob lid van de Volksunie en daarna van N-VA", aldus de N-VA'er. Nog volgens Francken wordt Maes "binnen en buiten het Vlaams-nationalisme gerespecteerd voor zijn grote inzet en zijn democratische strijd voor de Vlaamse ontvoogding". "De PVDA, een extreem-linkse partij, is kennelijk wanhopig en heeft geen argumenten", besluit hij. Eerder reageerde ook Ben Weyts al schouderophalend op de hetze. "Ja, ik was aanwezig op de huldiging van een 90-jarige vriendelijke man, oud-VU-senator en vader van een Vlaams parlementslid (Lieve Maes, nvdr), in het gemeentehuis van Zaventem. Graag zelfs, Bob is een zeer verdienstelijk Vlaams-nationalist, op en top idealist en democraat. En dan? Is extreem-links zo hopeloos geworden dat ze van zulke onbenulligheden een politieke rel willen maken?", reageert Weyts. Gisteren zorgden de collaboratie-uitspraak van Jan Jambon, vooral in het Franstalige landsdeel, voor grote opschudding. (Belga/TE)