Nobelprijswinnaar Mukwege krijgt eredoctoraat van UAntwerpen

Denis Mukwege © Belga

De Congolese gynaecoloog Denis Mukwege komt op 4 april naar de Universiteit Antwerpen waar hij een eredoctoraat zal ontvangen. Dat laat de universiteit vrijdag weten in een persbericht.

Begin oktober raakte bekend dat Mukwege dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede krijgt. De universiteit legde naar eigen zeggen in de zomer al contact met hem.

Elk jaar reikt de rector van de Universiteit Antwerpen een eredoctoraat algemene verdiensten uit. In 2019 gaat die naar de 63-jarige Mukwege, de Congolees die slachtoffers van seksueel geweld behandelt en begeleid. Voor zijn werk ontvangt hij eind dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede.

De universiteit selecteerde Mukwege enkele maanden voordat het nieuws over zijn Nobelprijs bekend was. ‘De voorbije zomer contacteerden we dokter Mukwege met het oog op het eredoctoraat’, vertelt rector Herman Van Goethem. ‘Dat hij nu de Nobelprijs krijgt, is voor ons de sprankelende bevestiging van de keuze die we maakten.’

In het verleden ontvingen onder andere Diane von Fürstenberg en Jeffrey Sachs al een eredoctoraat algemene verdiensten. ‘Nu wilden we de focus richten op het Zuiden, vanuit onze sterke focus op universitaire ontwikkelingssamenwerking. Dokter Mukwege is iemand die in elk opzicht inspireert, vanuit een veelzijdige en gedreven diepmenselijke betrokkenheid op de wereld rondom hem. Hij is zo een voorbeeld voor de gehele wereld.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content