'Straf. Dit had ik niet verwacht', reageert Nicolas Bouteca op het nieuws. 'Het is afwachten wat er nu zal gebeuren, maar waarschijnlijk gaan Hendrik Vuye en Veerle Wouters als onafhankelijke leden zetelen in de Kamer om op het communautaire te wegen. Dan vallen ze eigenlijk tussen Vlaams Belang en N-VA, en kunnen ze constant zout in de etterende wonde strooien. Daar zal wel wat etter uitkomen.'

'Maar laten we ook niet overdrijven: de vraag is nog maar of ze dat kunnen volhouden tot 2019. Daarvoor wegen ze denk ik iets te licht', nuanceert Bouteca. 'En welke politieke toekomst zien Vuye en Wouters voor zichzelf? He zijn niet de grootste stemmenkanonnen. De deur van Lijst Dedecker zal wel openstaan, maar daar valt misschien niet zo veel te rapen.'

Kunnen de andere partijen hier munt uit slaan?

Bouteca: 'Er is al een partij - Vlaams Belang - die N-VA voortdurend aanvalt op het communautaire front, maar die krijgen we amper in beeld. De andere partijen zullen misschien wel in hun vuistje lachen dat N-VA het niet kan waarmaken, maar zij willen absoluut vermijden dat de volgende verkiezingen communautair worden. Het aanzien van N-VA verzwakt hiermee, maar de andere partijen gaan dat niet uitbuiten.

N-VA trok in het verleden veel kiezers die dachten dat enkel deze partij de onafhankelijkheid kon waarmaken. Staan die nu op vertrekken?

Bouteca: 'Een aantal kiezers zal wel teruggaan naar bijvoorbeeld Vlaams Belang, maar dat gaat meevallen. Een minderheid van de kiezers, zo'n 11 procent bij N-VA, stemt in de eerste plaats communautair. Zij weten ook dat Vlaams Belang nooit in discussies over een staatshervorming meegenomen gaat worden. Die gaan het dus zeker ook niet kunnen waarmaken.

De Vlaamse Beweging reageerde deze week al scherp. Dit moet opnieuw hard aankomen.

Bouteca: 'Voor de heel klassieke flaminganten is dit ongetwijfeld de week van de ontnuchtering. Dat Bourgeois vandaag laat verstaan dat onafhankelijkheid geen einddoel meer is, zal ook bij heel wat oude flaminganten hard aankomen.

'Straf. Dit had ik niet verwacht', reageert Nicolas Bouteca op het nieuws. 'Het is afwachten wat er nu zal gebeuren, maar waarschijnlijk gaan Hendrik Vuye en Veerle Wouters als onafhankelijke leden zetelen in de Kamer om op het communautaire te wegen. Dan vallen ze eigenlijk tussen Vlaams Belang en N-VA, en kunnen ze constant zout in de etterende wonde strooien. Daar zal wel wat etter uitkomen.' 'Maar laten we ook niet overdrijven: de vraag is nog maar of ze dat kunnen volhouden tot 2019. Daarvoor wegen ze denk ik iets te licht', nuanceert Bouteca. 'En welke politieke toekomst zien Vuye en Wouters voor zichzelf? He zijn niet de grootste stemmenkanonnen. De deur van Lijst Dedecker zal wel openstaan, maar daar valt misschien niet zo veel te rapen.'Bouteca: 'Er is al een partij - Vlaams Belang - die N-VA voortdurend aanvalt op het communautaire front, maar die krijgen we amper in beeld. De andere partijen zullen misschien wel in hun vuistje lachen dat N-VA het niet kan waarmaken, maar zij willen absoluut vermijden dat de volgende verkiezingen communautair worden. Het aanzien van N-VA verzwakt hiermee, maar de andere partijen gaan dat niet uitbuiten.Bouteca: 'Een aantal kiezers zal wel teruggaan naar bijvoorbeeld Vlaams Belang, maar dat gaat meevallen. Een minderheid van de kiezers, zo'n 11 procent bij N-VA, stemt in de eerste plaats communautair. Zij weten ook dat Vlaams Belang nooit in discussies over een staatshervorming meegenomen gaat worden. Die gaan het dus zeker ook niet kunnen waarmaken.Bouteca: 'Voor de heel klassieke flaminganten is dit ongetwijfeld de week van de ontnuchtering. Dat Bourgeois vandaag laat verstaan dat onafhankelijkheid geen einddoel meer is, zal ook bij heel wat oude flaminganten hard aankomen.