'Binnen de context van de NAVO stellen de Verenigde Staten ongeveer 150 nucleaire wapens op in Europa, met name B61-vrijevalbommen, die zowel door Amerikaanse als geallieerde vliegtuigen kunnen worden ingezet. Deze bommen zijn opgeslagen in zes Amerikaanse en Europese basissen: Kleine Brogel in België, Büchel in Duitsland, Aviano en Ghedi-Torre in Italië, Volkel in Nederland en Inçirlik in Turkije.'

Die zin staat in 'A new era for nuclear deterrence? Modernisation, arms control, and allied nuclear forces', een officieel document dat werd opgesteld door de rapporteur van het Defense and Security Committee (DSC) van de Parlementaire Assemblee van de NAVO, een overlegorgaan dat voor alle duidelijkheid los staat van de NAVO en een soort waakhond van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie is.

Het dateert van 16 april 2019, maar afgelopen donderdag verscheen een nieuwe versie van het rapport online, waarin de laatste passage is geschrapt, aldus De Morgen.

In plaats van de opsomming staat er nu: 'Vaak genoemde Europese bondgenoten met geschikte vliegtuigen (voor B61-kernbommen, ADB) zijn België, Duitsland, Italië, Nederland en Turkije.'

'Dit rapport bewijst dat de hypocrisie rond de kernwapens moeilijk vol te houden is', reageert Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt, die het rapport onder ogen kreeg. 'Iedereen wéét dat die bommen er liggen. Alleen blokkeert de regering elk democratisch debat door hun aanwezigheid te ontkennen.'

Groen en SP.A willen kernwapens laten verwijderen

Groen vindt dat de kernwapens 'zo snel mogelijk ons land uit moeten'. Groen dient samen met Ecolo ook een wetsvoorstel in dat kernwapens in ons land wil verbieden. Ook SP.A dringt aan op een 'transparant debat', zo zegt voorzitter John Crombez op Twitter. 'SP.A wil dat België eindelijk de kans kiest van de #ontwapening, tweet hij.

Kamerlid Melissa Depraetere zegt dat haar partij er al langer voor pleit om de kernwapens te verwijderen. Zij maakt een verwijzing naar de nieuwe F-35-gevechtsvliegtuigen die zijn uitgerust om kernwapens onder te hangen. 'Wij vragen al langer om kernwapens te verwijderen en om te vermijden dat F35 deze kan vervoeren. Leggen we morgen opnieuw op tafel in Commissie Defensie', tweet ze.

'Binnen de context van de NAVO stellen de Verenigde Staten ongeveer 150 nucleaire wapens op in Europa, met name B61-vrijevalbommen, die zowel door Amerikaanse als geallieerde vliegtuigen kunnen worden ingezet. Deze bommen zijn opgeslagen in zes Amerikaanse en Europese basissen: Kleine Brogel in België, Büchel in Duitsland, Aviano en Ghedi-Torre in Italië, Volkel in Nederland en Inçirlik in Turkije.'Die zin staat in 'A new era for nuclear deterrence? Modernisation, arms control, and allied nuclear forces', een officieel document dat werd opgesteld door de rapporteur van het Defense and Security Committee (DSC) van de Parlementaire Assemblee van de NAVO, een overlegorgaan dat voor alle duidelijkheid los staat van de NAVO en een soort waakhond van de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie is. Het dateert van 16 april 2019, maar afgelopen donderdag verscheen een nieuwe versie van het rapport online, waarin de laatste passage is geschrapt, aldus De Morgen. In plaats van de opsomming staat er nu: 'Vaak genoemde Europese bondgenoten met geschikte vliegtuigen (voor B61-kernbommen, ADB) zijn België, Duitsland, Italië, Nederland en Turkije.''Dit rapport bewijst dat de hypocrisie rond de kernwapens moeilijk vol te houden is', reageert Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt, die het rapport onder ogen kreeg. 'Iedereen wéét dat die bommen er liggen. Alleen blokkeert de regering elk democratisch debat door hun aanwezigheid te ontkennen.'Groen en SP.A willen kernwapens laten verwijderenGroen vindt dat de kernwapens 'zo snel mogelijk ons land uit moeten'. Groen dient samen met Ecolo ook een wetsvoorstel in dat kernwapens in ons land wil verbieden. Ook SP.A dringt aan op een 'transparant debat', zo zegt voorzitter John Crombez op Twitter. 'SP.A wil dat België eindelijk de kans kiest van de #ontwapening, tweet hij. Kamerlid Melissa Depraetere zegt dat haar partij er al langer voor pleit om de kernwapens te verwijderen. Zij maakt een verwijzing naar de nieuwe F-35-gevechtsvliegtuigen die zijn uitgerust om kernwapens onder te hangen. 'Wij vragen al langer om kernwapens te verwijderen en om te vermijden dat F35 deze kan vervoeren. Leggen we morgen opnieuw op tafel in Commissie Defensie', tweet ze.