Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout worden voorzittersduo Groen 

Jeremie Vaneeckhout en Nadia Naji

Het duo Nadia Naji en Jeremie Vaneeckhout zijn de nieuwe covoorzitters van Groen. Ze haalden het zaterdag in een stemronde met 57 procent van de stemmen. Juan Benjumea en Elisabeth Meuleman haalden 35 procent en Jenna Boeve en Jad Zeitouni moeten genoegen nemen met 6 procent.

Voor het eerst konden de zowat 7.000 leden van Groen digitaal stemmen. Er was rekening gehouden met verschillende stemrondes, maar uiteindelijk bleek één ronde al voldoende om Vaneeckhout en Naji tot opvolgers te kronen van Meyrem Almaci. In totaal stemde 38 procent van de leden mee.

‘Dit is de start van een nieuw tijdperk voor onze partij. Trouw aan onze idealen, met niets dan respect voor onze voorgangers. We bedanken de andere duo’s voor de sportieve strijd en de leden voor het vertrouwen’, klinkt het in een eerste reactie bij Naji en Vaneeckhout. 

Naji is 30 jaar en afkomstig uit Molenbeek. Ze werkt als kabinetsmedewerkster bij Brussels minister Elke Van den Brandt, maar is minder bekend bij het grote publiek. De 37-jarige Vaneeckhout uit Anzegem was in het verleden ondervoorzitter van Groen en zetelt sinds 2019 in het Vlaams parlement. Eerder dit jaar bracht hij het boek ‘Vergeten land’ uit.

‘De maatschappelijke uitdagingen zijn enorm. De politiek heeft een enorme verantwoordelijkheid de komende jaren. We kunnen ons niet permitteren om een partij te zijn die angstig in een hoekje zit of te veel met zijn eigen schaduw bezig is. Net nu is er nood aan overtuigde progressieve politiek’, zegt het duo nog.

Almaci: ‘Een mooie, waardige race’

Afscheidnemend voorzitster Almaci is tevreden dat de race in een stemronde gelopen was met een duidelijke winnaar. Ze zag een waardige race met ‘drie mooie duo’s die hun nek hebben uitgestoken. Dat vergt moed in politieke tijden die soms bijzonder hard zijn’, vindt ze. Wat haar ook hoopvol stemt, is dat er ‘ongelooflijk veel talent’ in de drie duo’s is opgestaan. ‘Bovendien zag ik zes mensen die elkaar ondersteunden’, aldus nog Almaci, die naar eigen zeggen ‘moe maar voldaan’ is.

In het verliezende kamp wenste Elisabeth Meuleman het nieuwe voorzittersduo via twitter heel veel succes. ‘Het was een mooie, faire campagne. We zetten er samen onze schouders onder om van 2024 een succes te maken’, schrijft ze.

De Sutter: ‘Nieuw elan’

Volgens vicepremier Petra De Sutter krijgt Groen met de nieuwe leiders een nieuw elan. ‘Onze partij is kritisch en zoekt tegelijk altijd naar oplossingen. Dat herken ik heel hard in de nieuwe voorzitters. Jeremie en Nadia gaan meer doen dan een partij besturen. Een nieuw geluid kan de partij doen groeien’, zegt De Sutter. 

De vicepremier herinnert eraan dat Almaci de partij binnenloodste in verschillende gemeenten en twee regeringen. ‘De nieuwe voorzitters hebben het in zich om die trend vastberaden verder te zetten. Dat is nodig, want de inflatie en de energieprijzen waar we nu allemaal mee geconfronteerd worden, bewijzen dat de strijd voor een rechtvaardig en duurzaam België dezelfde is. Dat zit in het DNA van Groen en dat hebben deze nieuwe voorzitters goed begrepen’, besluit De Sutter.

Partner Content