‘Na jaren speuren vond ik de natte droom van Annick De Ridder: een bus van De Lijn die vooral lucht vervoert’

Al tien jaar fulmineert onze minister van Mobiliteit tegen lege bussen, al even lang speurt onze reporter daarnaar. Eindelijk kwam hij ze tegen: op bus 31 naar de luchthaven van Deurne zit amper volk.
Niet alleen Gods wegen zijn ondoorgrondelijk. Ook die van De Lijn. Of juister: die van haar opdrachtgever, de Vlaamse regering. Al vijftien jaar fulmineert Annick De Ridder (N-VA), tegenwoordig onze minister van Mobiliteit, tegen de lege bussen die ‘lucht vervoeren’. Ooit had ze zelfs een website: www.legebussen.be, met allemaal foto’s van lege bussen. Ze had er wel niet bijverteld dat ze die genomen had net voor ze naar hun terminus reden.
Maar alla, het was een briljante politieke zet. De hardwerkende Vlaming is niet dol op openbaar vervoer, dus dat riedeltje over die lege bussen ging er als zoete koek in.
Dat het één grote mythe was? Ach, wat — alleen een vervelende journalist die daarover zaagde. Luc Desmedt van de Reizigersbond heeft ons dat eens uitgelegd: ‘Nogal wiedes dat bussen en trams buiten de ochtend- en avondspits leger zijn: mensen zijn dan op hun werk of op school. Ze kunnen niet altijd vol zijn – dat zou ook niet aantrekkelijk zijn – maar dat geldt ook voor auto’s. Tel eens hoeveel lege auto’s er om pakweg 11 uur op straat staan. Ik ben er zeker van dat u meer auto’s zonder chauffeur dan mét zult treffen.’
Zwijnen
Toch hebben we ze na tien jaar eindelijk gevonden: de bus die perfect op legebussen.be had kunnen staan en zelfs tijdens de spits vooral lucht vervoert. De natte droom van Annick De Ridder. Het gaat over de nieuwe bus 31, die van Berchem-station naar de luchthaven van Deurne trekt. Nochtans een fantastische lijn: de bus rijdt voor het eerst uit voor dag en dauw, om 5.20 uur. De laatste rit vertrekt om 1.20 uur ’s nachts. Daartussen is er zowat om het kwartier een bus.
Ik ken geen enkele lijn in Vlaanderen die zo’n waanzinnig cv kan voorleggen. Dit is openbaar vervoer uit het boekje — zo zou het overal moeten zijn.
De hele wereld mocht het tijdens haar parachutesprong horen: de luchthaven van Deurne is geweldig. Ze verdient zelfs een bus waar niemand opzit.
Helaas zijn het allemaal parels voor de zwijnen. Of nee, zelfs die zitten er niet op. Dat heeft ook een reden: de bestemming. In de luchthaven van Deurne stappen vooral zakenlui op het vliegtuig die het openbaar vervoer mijden.
Volgens de logica van Annick De Ridder zou buslijn 31 direct moeten worden afgeschaft wegens ‘niet rendabel’. Die bus kan beter elders gaan rijden, waar er wel volk opstapt. Toch gebeurt dat niet. Dat heeft — gokken we — maar één reden: Annick De Ridder zelf. De minister is namelijk een geweldige fan van die luchthaven. Vorig jaar deed ze zelfs, samen met de premier, een parachutesprong boven die plek om haar liefde voor de luchthaven van Deurne uit te schreeuwen. De hele wereld mocht het horen.
Bitter
Dat haar geliefde luchthaven zwaar verliesgevend is, ach, alleen een zagevent die daarover mokt. Vorig jaar kregen de regionale luchthavens 14 miljoen euro subsidies, een kwart meer dan in 2020. Gelukkig is er geld zat in Vlaanderen, en hoeven we niet te denken aan besparen. En geef toe: zo’n bus die lucht vervoert, het is leuk om naar te kijken.
Wel bitter voor andere buurten in Vlaanderen, die onlangs hun buslijn verloren. We kunnen zo honderden plekken opnoemen die dolblij zouden zijn met zo’n bus 31. Alleen hebben die geen regionale luchthaven om mee uit te pakken.
Niet dat we de luchthaven van Deurne geen openbaar vervoer gunnen, maar er zijn dus al twee andere bussen (lijn 51 en lijn 52) die naar die plek gaan. Die rijden weliswaar door naar Vremde, en dan moeten de zakenlui zich mengen met het plebs. Niet fijn, dat begrijpen we. En dus bedachten we een oplossing: een private buslijn, zoals bij de luchthaven Bromma in Stockholm. Privatisering en openbaar vervoer zijn twee woorden die normaal vloeken, maar voor één keer knijpen we een oog dicht. Zeg nu nog eens dat we vandaag niet in een constructieve bui zijn.
Reporter Stijn Tormans solliciteert voor directeur-generaal bij De Lijn: ‘Ik ben jullie witte merel’
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier