Na Boortmeerbeek: ook andere Vlaamse gemeentefusie in gevaar?

Het gemeentehuis van Kruibeke in 2021. © Belga

De gemeenteraad van het Oost-Vlaamse Kruibeke heeft vrijdagavond beslist om de gesprekken die een fusietraject met Beveren moeten voorbereiden, stop te zetten.

De stemming gebeurde met een wisselmeerderheid van de oppositie. Net als gesprekken met de gemeenten Zwijndrecht en Temse, zullen ook de gesprekken met Beveren opnieuw worden opgestart, zegt burgemeester Dimitri Van Laere.

In april meldden de burgemeesters van Beveren en Kruibeke, respectievelijk Marc Van de Vijver en Dimitri Van Laere, dat Beveren wou fusioneren met Kruibeke. Met de fusie zou een schuldverlichting van zowat 33 miljoen euro gepaard gaan. Een intentieverklaring werd ondertekend om de krijtlijnen van de fusie uit te zetten. Dat plan heeft nu dus vertraging opgelopen.

‘De voorbereidende gesprekken van het fusietraject zijn stopgezet, maar zullen opnieuw worden opgestart’, zegt Van Laere zaterdag. Zijns inziens gaat het om een ‘vertragingsmanoeuvre’. Voor de gesprekken met Zwijndrecht en Temse koestert hij niet veel hoop. ‘We zullen nog een poging wagen met Temse en Zwijndrecht’, zegt Van Laere, maar dat zijn ‘burgemeesters zonder interesse’ in een fusie.

Partner Content