Het N-VA-partijbureau vergaderde maandagvoormiddag in de Antoon Van Dyck-zaal van het Vlaams Parlement. Ondanks de taart, de champagne en de grote tevredenheid over de verkiezingsoverwinning, bleef kopman Bart De Wever voorzichtig. "We zijn zeer tevreden met het oordeel van de Vlaamse kiezer. Maar we beseffen dat er nu behoedzaam zal moeten gehandeld worden. De toestand is complex", klonk het.

Op Vlaams niveau willen de Vlaams-nationalisten er duidelijk geen gras over laten groeien. De partij wil zo snel mogelijk een Vlaamse regering op de been krijgen. "Als grootste mogen we het initiatief nemen. We gaan daar vandaag al mee starten. We willen morgen al de eerste gesprekken voeren met potentiële partners om zo snel mogelijk een Vlaamse regering te vormen."

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) beseft alvast dat zijn partij onmisbaar is. "Een coalitie zonder CD&V is niet mogelijk of zeer, zeer moeilijk. Theoretisch is natuurlijk alles mogelijk, als je er Groen bij neemt." Toch waarschuwt Peeters voor overhaaste beslissingen op het regionale niveau. "Een snelle regeringsvorming kan mogelijk leiden tot slechte akkoorden, waar we later spijt van hebben." Wel zonneklaar is dat het initiatief bij N-VA en Bart De Wever ligt. "Zo'n grote overwinnaar moet op Vlaams en federaal niveau initiatief nemen, men moet nu niet afkomen met de alternatieven die ook mogelijk zijn."

Federaal: wachten op de koning

Op federaal niveau zijn de spelregels anders. Daar is het volgens De Wever wachten op een initiatief van de koning. Dat initiatief is ook al genomen. Zo heeft De Wever een uitnodiging gekregen voor een audiëntie op het paleis. Hij wordt om 14 uur verwacht bij de koning. De Wever liet ook nog verstaan dat hij coalitiegesprekken zal voeren met "potentiële partners", maar niet "in de media of met de media".

Koning aanvaardt ontslag regering-Di Rupo

Ondertussen heeft koning Filip het ontslag van de federale regering aanvaard. Zoals de traditie het wil, ging premier Elio Di Rupo dat na de verkiezingen op het paleis aanbieden. De federale regering is daarmee officieel in lopende zaken. (Belga/TE)

Het N-VA-partijbureau vergaderde maandagvoormiddag in de Antoon Van Dyck-zaal van het Vlaams Parlement. Ondanks de taart, de champagne en de grote tevredenheid over de verkiezingsoverwinning, bleef kopman Bart De Wever voorzichtig. "We zijn zeer tevreden met het oordeel van de Vlaamse kiezer. Maar we beseffen dat er nu behoedzaam zal moeten gehandeld worden. De toestand is complex", klonk het. Op Vlaams niveau willen de Vlaams-nationalisten er duidelijk geen gras over laten groeien. De partij wil zo snel mogelijk een Vlaamse regering op de been krijgen. "Als grootste mogen we het initiatief nemen. We gaan daar vandaag al mee starten. We willen morgen al de eerste gesprekken voeren met potentiële partners om zo snel mogelijk een Vlaamse regering te vormen." Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) beseft alvast dat zijn partij onmisbaar is. "Een coalitie zonder CD&V is niet mogelijk of zeer, zeer moeilijk. Theoretisch is natuurlijk alles mogelijk, als je er Groen bij neemt." Toch waarschuwt Peeters voor overhaaste beslissingen op het regionale niveau. "Een snelle regeringsvorming kan mogelijk leiden tot slechte akkoorden, waar we later spijt van hebben." Wel zonneklaar is dat het initiatief bij N-VA en Bart De Wever ligt. "Zo'n grote overwinnaar moet op Vlaams en federaal niveau initiatief nemen, men moet nu niet afkomen met de alternatieven die ook mogelijk zijn."Op federaal niveau zijn de spelregels anders. Daar is het volgens De Wever wachten op een initiatief van de koning. Dat initiatief is ook al genomen. Zo heeft De Wever een uitnodiging gekregen voor een audiëntie op het paleis. Hij wordt om 14 uur verwacht bij de koning. De Wever liet ook nog verstaan dat hij coalitiegesprekken zal voeren met "potentiële partners", maar niet "in de media of met de media".Koning aanvaardt ontslag regering-Di RupoOndertussen heeft koning Filip het ontslag van de federale regering aanvaard. Zoals de traditie het wil, ging premier Elio Di Rupo dat na de verkiezingen op het paleis aanbieden. De federale regering is daarmee officieel in lopende zaken. (Belga/TE)