'Ik heb nog geen telefoontje gehad van Bart De Wever. Het is nog vroeg, hé', zo stak een ietwat vermoeide Kris Peeters (CD&V) de dag na de 'Moeder aller Verkiezingen' van wal in de De Ochtend op Radio 1. De uittredende Vlaams minister-president vindt het vanzelfsprekend dat N-VA, die op Vlaams en federaal niveau de verkiezingen heeft gewonnen, nu aan zet is, maar hij waarschuwt dat het niet makkelijk zal zijn. Vooral op federaal vlak liggen de kaarten heel moeilijk.

'Wij willen wegen op de regering'

'Is er een regering mogelijk zonder de PS? En als de PS incontournable is, hoe zit het dan met de andere coalitiepartners?', vraagt Peeters zich af. 'Op het Vlaams niveau is een coalitie zonder CD&V niet mogelijk, of althans zeer moeilijk. In theorie is alles natuurlijk mogelijk, zeker als je groen erbij neemt. Maar ik weet niet of dat in de praktijk uitvoerbaar is. Voor ons is het alvast belangrijk dat men op beide niveaus gelijktijdig initiatieven neemt', aldus Peeters die benadrukt dat CD&V met haar programmapunten wil wegen op de Vlaamse en federale regering.

Ook inhoudelijk moeten de regeringen goed zitten, vindt Peeters. Het kan niet zijn dat er nu snel regeringen tot stand komen om andere te blokkeren. 'De inhoud is toch ook wel nog belangrijk. Als men alles nu gaat reduceren tot wie de snelste is en de andere kan blokkeren, zou dat heel spijtig zijn en zullen we slechte regeringen hebben. Er zijn immers tal van belangrijke dossiers die nog moeten worden uitgepraat.'

Mislukking van N-VA?

Op een mogelijke mislukking van N-VA bij de formatie wil Peeters nog niet vooruit lopen. 'Een klassieke tripartite is op Vlaams en federaal niveau mogelijk, maar N-VA is nu de grote winnaar. Zij moeten een regering op de been te brengen. Verkiezingen winnen is 1, regeringen vormen is 2.'

Over het aantal behaalde voorkeursstemmen, zegt Peeters: 'Het aantal voorkeursstemmen is natuurlijk belangrijk voor de pikorde in de partij. Het streelt ook altijd de ijdelheid van een politicus, maar voor de rest is daar niet veel uit te concluderen. Mijn ijdelheid is niet zo groot dat ze gekrent is', besluit Peeters.

'Ik heb nog geen telefoontje gehad van Bart De Wever. Het is nog vroeg, hé', zo stak een ietwat vermoeide Kris Peeters (CD&V) de dag na de 'Moeder aller Verkiezingen' van wal in de De Ochtend op Radio 1. De uittredende Vlaams minister-president vindt het vanzelfsprekend dat N-VA, die op Vlaams en federaal niveau de verkiezingen heeft gewonnen, nu aan zet is, maar hij waarschuwt dat het niet makkelijk zal zijn. Vooral op federaal vlak liggen de kaarten heel moeilijk. 'Is er een regering mogelijk zonder de PS? En als de PS incontournable is, hoe zit het dan met de andere coalitiepartners?', vraagt Peeters zich af. 'Op het Vlaams niveau is een coalitie zonder CD&V niet mogelijk, of althans zeer moeilijk. In theorie is alles natuurlijk mogelijk, zeker als je groen erbij neemt. Maar ik weet niet of dat in de praktijk uitvoerbaar is. Voor ons is het alvast belangrijk dat men op beide niveaus gelijktijdig initiatieven neemt', aldus Peeters die benadrukt dat CD&V met haar programmapunten wil wegen op de Vlaamse en federale regering.Ook inhoudelijk moeten de regeringen goed zitten, vindt Peeters. Het kan niet zijn dat er nu snel regeringen tot stand komen om andere te blokkeren. 'De inhoud is toch ook wel nog belangrijk. Als men alles nu gaat reduceren tot wie de snelste is en de andere kan blokkeren, zou dat heel spijtig zijn en zullen we slechte regeringen hebben. Er zijn immers tal van belangrijke dossiers die nog moeten worden uitgepraat.'Op een mogelijke mislukking van N-VA bij de formatie wil Peeters nog niet vooruit lopen. 'Een klassieke tripartite is op Vlaams en federaal niveau mogelijk, maar N-VA is nu de grote winnaar. Zij moeten een regering op de been te brengen. Verkiezingen winnen is 1, regeringen vormen is 2.'Over het aantal behaalde voorkeursstemmen, zegt Peeters: 'Het aantal voorkeursstemmen is natuurlijk belangrijk voor de pikorde in de partij. Het streelt ook altijd de ijdelheid van een politicus, maar voor de rest is daar niet veel uit te concluderen. Mijn ijdelheid is niet zo groot dat ze gekrent is', besluit Peeters.