MR-voorzitter verdedigt migratiebeleid Theo Francken

13/01/18 om 16:32 - Bijgewerkt om 16:35

Bron: Belga

MR-voorzitter Olivier Chastel heeft zaterdag het 'humaan en krachtdadig' migratiebeleid van de federale regering verdedigd.

MR-voorzitter verdedigt migratiebeleid Theo Francken

MR-voorzitter Olivier Chastel © Belga

"Het beleid van de regering is verwelkomend voor zij die het nodig hebben en streng voor zij die onze wetten en gastvrijheid misbruiken", aldus Olivier Chastel in zijn nieuwjaarstoespraak in Waver.

"Deze complexe problematiek heeft nuance nodig en een pedagogische benadering tegenover zij die er een karikatuur van maken."

Het federale niveau respecteert volgens Chastel al haar verplichtingen en zorgt ervoor dat België een verwelkomend land is, maar ook een rechtsstaat.

De voorzitter trok daarna fel van leer tegen zij die als enige optie het openstellen van de grenzen zien en een massale regularisatie van de buitenlanders die weigeren om hier asiel aan te vragen. "We willen geen tweede jungle van Calais in België, als land op weg naar Groot-Brittannië."

Ook eerste minister Charles Michel ging in op het asielthema. "Het is onze verantwoordelijkheid de grenzen te verdedigen en om de personen die zich in ons land bevinden te identificeren. Maar we moeten ook menselijkheid tonen. We weten dat we de mensen die vluchten voor de dood, voor conflicten, voor het ergste wat de mensheid te bieden heeft welkom moeten heten."

Ook bij de premier moest links het ontgelden. "We hoeven geen lessen te krijgen van degenen die hotelfacturen naar de belastingbetaler stuurden omdat ze verzaakten aan hun verantwoordelijkheden inzake doortastendheid en menselijkheid rond asiel", aldus Michel.

De premier heeft naar eigen zeggen twee lessen geleerd de jongste maanden: 'Een politieke partij, zelfs als ze luidruchtig is, is niets zonder partner' en 'Leiderschap is koelbloedig blijven als anderen het noorden verliezen'.

Onze partners