MR is er voorstander van een indexsprong door te voeren op de huurprijzen. Dat hebben de Franstalige liberalen maandag tijdens het partijbureau beslist. De discussie daarover was vorige week aanleiding voor een nieuwe twist tussen CD&V-vicepremier Kris Peeters en de N-VA, waarbij de Vlaamse christendemocraten eveneens de indexsprong op de huurprijzen willen doorvoeren.

belga
© belga

Vorige vrijdag bereikte de federale regering een akkoord over het wetsontwerp dat de indexsprong van de lonen en bepaalde uitkeringen juridisch vastlegt. Al enige tijd rees daarbij de vraag of ook de huurprijzen zo'n indexsprong moeten ondergaan.

Liesbeth Homans (N-VA), BELGA
Liesbeth Homans (N-VA) © BELGA

De federale regering nam daarover vrijdag geen beslissing, niet in de ene of in de andere richting.

Eerst moeten juridische experten zich buigen over de vraag of het federale niveau dan wel de deelentiteiten daarvoor bevoegd zijn. Volgens Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) zijn dat die laatsten.

MR voor indexsprong en wil juridische duidelijkheid over bevoegdheid

Coalitiepartner MR zegt nu ook voorstander te zijn van een indexsprong bij de huurprijzen, als vervollediging van de regeringsbeslissing van vrijdag, maar wil ook duidelijkheid over de bevoegdheid in het dossier, luidt het maandag na afloop van de partijraad.

De liberalen willen ook een aanpassing van de maatregel over mensen in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, het vroegere brugpensioen. Het gaat daarbij meer in het bijzonder voor mensen die voor 31 december 2014 al met brugpensioen waren en die door een KB van eind vorig jaar opnieuw beschikbaar moeten zijn voor de arbeidsmarkt.

Minister van Werk Peeters liet eerder al verstaan dat hij voorstellen van de sociale partners wil afwachten. (Belga/SD)

Vorige vrijdag bereikte de federale regering een akkoord over het wetsontwerp dat de indexsprong van de lonen en bepaalde uitkeringen juridisch vastlegt. Al enige tijd rees daarbij de vraag of ook de huurprijzen zo'n indexsprong moeten ondergaan. De federale regering nam daarover vrijdag geen beslissing, niet in de ene of in de andere richting. Eerst moeten juridische experten zich buigen over de vraag of het federale niveau dan wel de deelentiteiten daarvoor bevoegd zijn. Volgens Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) zijn dat die laatsten. Coalitiepartner MR zegt nu ook voorstander te zijn van een indexsprong bij de huurprijzen, als vervollediging van de regeringsbeslissing van vrijdag, maar wil ook duidelijkheid over de bevoegdheid in het dossier, luidt het maandag na afloop van de partijraad. De liberalen willen ook een aanpassing van de maatregel over mensen in het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag, het vroegere brugpensioen. Het gaat daarbij meer in het bijzonder voor mensen die voor 31 december 2014 al met brugpensioen waren en die door een KB van eind vorig jaar opnieuw beschikbaar moeten zijn voor de arbeidsmarkt. Minister van Werk Peeters liet eerder al verstaan dat hij voorstellen van de sociale partners wil afwachten. (Belga/SD)