Misbruik was ‘schuldige blinde vlek’ binnen Kerk, zegt bisschop Bonny

© Belga

Het seksueel misbruik dat jarenlang plaatsvond in de Kerk was een ‘schuldige blinde vlek’. ‘De Kerk heeft het niet willen of kunnen zien, maar had het wel moeten zien’, zo heeft de Antwerpse bisschop Johan Bonny dinsdagavond gereageerd op het VRT Canvas-programma ‘Godvergeten’.

‘Onvergeeflijk’ en ‘in absolute tegenspraak met waar de Kerk voor staat’, zei Bonny in ‘De afspraak’ onder meer over het jarenlange seksueel misbruik in de Kerk, dat door ‘Godvergeten’ de voorbije weken in beeld werd gebracht. Hij heeft het onder andere over falende controlemechanismen, waardoor daders niet uit het systeem werden gehaald. 

Bonny zei ook boos te zijn op de vorige generatie katholieke leiders, zoals de intussen overleden kardinaal Godfried Danneels, die de problematiek volgens hem niet aangepakt hebben. ‘Hadden jullie dat aangepakt, dan zou er tenminste iets gebeurd zijn’, aldus de bisschop. ‘Nu was het aan de volgende generatie om de kastanjes uit het vuur te halen, kastanjes die er eigenlijk al niet meer hadden mogen liggen.’

‘Het is een goede zaak dat het programma is gemaakt’, aldus nog Bonny. ‘Het is ook bij mij heel hard aangekomen. Het zijn heel pijnlijke, maar waardige getuigenissen en het geheel is sereen gemonteerd.’ Volgens de bisschop toont de reeks aan dat de energie die er de voorbije jaren is gestoken in de erkenning van slachtoffers en dadingen, niet voldoende is geweest. ‘De slachtoffers blijven zitten met hun kwetsuur’, aldus Bonny. ‘We zullen de komende weken en maanden opnieuw contact opnemen met de slachtoffers en eerst luisteren naar wat zij van ons verlangen, voorbij wat al gebeurd is.’

Naar aanleiding van het programma is er aan Roger Vangheluwe, die het jarenlange misbruik van een neefje in een tv-interview ‘een relatietje’ noemde, ‘duidelijk gevraagd, namens de hele bisschoppenconferentie, dat hij zelf de aanvraag zou indienen om gelaïciseerd te worden’, zei Bonny. Dat betekent dat de wijding tot priester of bisschop hem ontnomen zou worden; Vangheluwe is nu nog steeds bisschop.

‘Hij heeft een korte bedenktijd gevraagd’, voegde Bonny nog toe. Hij gaf ook mee dat de bisschoppenconferentie ook al jarenlang aan Rome vraagt om Vangheluwe die wijdingen te ontnemen, tot nu toe zonder gevolg. ‘Wij kunnen dat zelf niet doen.’ Bonny riep meer algemeen op tot ‘systemische hervormingen’ binnen de katholieke Kerk, bijvoorbeeld ook rond de deelname van vrouwen en leken.

Partner Content